Cenu Gratias agit převzalo 12 osobností

Ocenění Gratias agit letos převzalo dalších 12 osobností. Česká diplomatice tak chce lidem z různých koutů světa poděkovat za šíření dobrého jména České republiky.

Cena Gratias agit
Cena Gratias agit se uděluje od roku 1997 a podle údajů ministerstva zahraničí ji do loňska dostalo 220 lidí a institucí. Má podobu stylizované křišťálové zeměkoule od akademického malíře Zdeňka Petra a tradičně se předává v sídle ministerstva zahraničí, v Černínském paláci. Česká republika se tak snaží vyjádřit vděk lidem, z nichž mnohé bývalý komunistický režim perzekuoval a zatracoval.

"Chceme alespoň tímto skromným způsobem odměnit lidi, kteří něco na místech, kde jsou, udělali pro nás. Považuji za nutné poděkovat, nejenom to přijímat jako samozřejmost,"

Sylva Berková de Arredondo
řekl na úvod ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, před zaplněným sálem Černínského paláce. V převážné míře získali ocenění Gratias agit čeští krajané. Pro mnohé to bylo velké překvapení, jako například pro Sylvu Berkovou de Arredondo. Se svým manželem odešla do Argentiny a v jejich provincii Česko málokdo znal. Dnes tu mají díky ní Češi svůj dům a ke komunitě v Misiones se hlásí desítky krajanů.

"Přiznám se, že jsem ani nevěděla, že taková cena existuje, tak jsem z toho byla opravdu překvapená. Samozřejmě jako každý člověk, když ocení jeho práci, tak to je něco úžasného. Navíc jsme mohli přijet do naší vlasti. Měli jsme nádherné tři dny. Poznali jsem se s lidmi, kteří pracují ve světě."

Ája Vrzáňová - Steindler
Mezi ty patří například Ája Vrzáňová - Steindler. Slavná krasobruslařka a mistryně světa je dnes předsedkyní Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů, který pořádá krajanská setkání, konference a výstavy. Dodnes je patronkou sportovních akcí, jejichž výtěžek jde na dobročinné účely.

"Opravdu jsem se snažila celý život reprezentovat Československo a pak Čechy, jak jsem mohla nejlépe, protože mě to taťka a maminka nařídili a tak jsem dělala, co jsem mohla. Hned od začátku, když jsem profesionálně bruslila v Ice Follies, tak v každém městě, kde bylo hodně Čechů, jsem měla český večer s Ájou Vrzáňovou."

Jiří Chmel a Anna Janků
Ocenění převzal také Vladimír Bláha, ochránce práv národnostních menšin a předseda České besedy v Bosně a Hercegovině nebo předseda mnichovské pobočky československé společnosti pro vědy a umění Ladislav Pavlík. Právě on vydává a rediguje čtyřleté Almanachy, které jsou jedinečným dokumentem historie Československé společnosti pro vědy a umění. Cenu převzal hudební skladatel, dirigent a pedagog Antonín Tučapský, který zkomponoval na 350 skladeb. Jako první Čech se stal členem Královské hudební společnosti. Ministr předal ocenění i zakladateli centra české exilové kultury ve Vídni Jiřímu Chmelovi. Ten po podpisu Charty 77 a následném věznění přistoupil, v rámci nátlakové akce Stb, na vystěhování. Ve Vídni pak založil hudební klub Nachtasyl, kde vystupuje řada českých hudebníků:

Lucie Slavíková - Boucher
"Myslím, že letos, kdy slavíme 25 let, tak se ta práce zřejmě podařila,"

dodal Jiří Chmel. Další z oceněných Anna Janků žije v Egyptě 43 let a je předsedkyně Sdružení českých žen v Káhiře. Kromě toho, že propaguje Českou republiku a má mimo jiné i patronát nad slepeckým internátem, bojuje za práva muslimských žen.

Eva Jiřičná
"Pan ministr Schwarzenberg mi říkal: víte, paní Janků, já si u vás velice cením toho dvojího vlastenectví. A je to tak, když jsem v Egyptě, miluji Egypt a reprezentuji Českou republiku, když jsem tady, miluji Českou republiku a reprezentuji Egypt."

Cenu Gratias agit převzala i lékařka Lucie Slavíková - Boucher z Francie, která je zakladatelkou České školy bez hranic zaměřené na výuku českého jazyka pro děti rodičů dlouhodobě žijících v zahraničí. Další z oceněných, známá architekta Eva Jiřičná již 30 let vede v Londýně vlastní achitektonické studio. Jejím prvním projektem v Čechách byla Oranžerie v zahradách Pražského hradu.

Nositeli ocenění Gratias agit získala rovněž ředitelka muzea Ivana Olbrachta v ukrajinské Koločavě Natalija Tumarecová, Nazmi Akiman, diplomat, podnikatel a předseda Česko-turecké podnikatelské rady či mongolský režisér loutkového divadla Byaruuzana Jalair Alan-ochir, který vystudoval v Česku a propaguje českou kulturu.