Ceny energií prudce rostou

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Cena elektřiny, plynu i uhlí letí prudce nahoru. Podle toho, kde lidé bydlí a čím topí, mohou počítat se zvýšením až o 20 procent. Ještě většímu růstu zabránilo zmrazení státem hlídaných poplatků. Jak tento trend zvrátit a unesou domácnosti takové zvýšení?

Ať topíte, čím chcete, stejně příští rok zaplatíte víc. To je jistota, kterou mají Češi po oznámení zdražení energií na příští rok. Výjimku tvoří snad jen ti, kteří mají les a zároveň rodinný domek. Smůlu mají lidé, kteří podlehli na začátku 90. let kampani, která propagovala pořízení přímotopů a tudíž elektřinou vytápějí celý dům. Dnes zaplatí za vytápění domku kolem 30 tisíc ročně. Příští rok to může být o 6 tisíc víc. Od ledna totiž elektřina v průměru zdraží o 9, 1 procenta. A připočíst musíme ještě ekologickou daň. Praktické dopady zdražení ukazuje na příkladu hlavního města předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt:

"Kde se používá elektřina ke svícení a vaření, tam jsou to stokoruny. Potom musíme uvažovat o další kategorii odběratelů, kteří využívají elektřinu k vaření, svícení, ale také k ohřevu vody, kde se to blíží k několika stovkám. U těch, kteří používají elektřinu i na topení, čili mají přímotopy, tak je to rozdíl i několik tisíc."

Energetický regulační ústav vzkazuje, že cena elektřiny poroste i v příštích letech. Poptávka totiž stále roste, ale nové elektrárny se ve střední Evropě nestavějí. A lidé se zlobí. Průzkumy ukazují, že s cenou elektřiny je nespokojeno devět z deseti Čechů. Kromě proudu porostou i ceny plynu a centrálního tepla. Zde to bude až 20 procent. Zvedá se totiž cena uhlí, kterým se topí v elektrárnách. Spolu s dalším zdražením, které nás od ledna čeká, to bude velké zatížení pro peněženky. Přesto vidí odborníci zdražování energií jako nevyhnutelné. Například analytik společnosti Atlantik finanční trhy Petr Novák nyní čekal ještě vyšší ceny.

Foto: Evropská komise
"Výsledné zvýšení cen pro domácnosti je na spodní hranici našeho odhadu. Čekali jsme, že elektřina zdraží o 9 až 10 procent. Výsledné zdražení o 9,1 procent pro konečné spotřebitele z řad domácností tak vnímáme mírně překvapivě pozitivně."

Podle mnohých odborníků mohou růst cen zastavit nové elektrárny. Do Česka přijel bývalý šéf Greenpeace Patrick Moor a překvapivě tvrdí: nejlepší elektrárny jsou jaderné. Někteří ekologové o Moorovi říkají, že je černou ovcí a "dobře placeným podvodníkem". Jeho argumentem je, že atomové zdroje jsou velké a spolehlivé a přitom produkují nejméně emisí CO2, které poškozují atmosféru a způsobují klimatické změny. Jádro podle něj zajistí spolehlivé dodávky energie, v opačném případě Česku hrozí závislost na plynu z Ruska. Na jaderné energii jako na jednom z reálných zdrojů elektrické energie se shodli český a slovenský premiér Mirek Topolánek a Robert Fico na zasedání Evropského jaderného fóra v Bratislavě. Oponenti jádra naopak dlouhodobě upozorňují na problémy s uskladněním radioaktivního odpadu.

Česko je nyní jednou z mála evropských zemí, která má elektřiny dostatek a přebytky ve výrobě vyváží. Různé scénáře předpovídají, že bez výstavby nových zdrojů se někdy v průběhu následující dekády situace otočí a země bude zápasit s nedostatkem elektrické energie.