Češi jedou na fotbalové Euro bez Tomáše Rosického

Foto: ČTK

Už v sobotu vstoupí naši fotbalisté do ME, které podruhé v historii pořádají dvě země - Rakousko a Švýcarsko. Našim reprezentantům se dostalo cti celý šampionát zahájit. V Basileji však narazí na nevyzpytatelné domácí Švýcarsko.

Tomáš Rosický
Někdejší trenér Vladimír Táborský, podobně jako mnoho jiných fotbalových odborníků, vidí velké oslabení našeho mužstva v absenci zraněného tvůrce hry Tomáše Rosického.

"Těžko říci, jak to ovlivní náš výkon, ale určitě je to oslabení. Samozřejmě, že každý hráč se dá nahradit, ale někdo lehce a nekdo hůře. Právě Tomáš nám bude hodně chybět."

Táborský se nechtěl pouštet do spekulací, jak lehkou - případně složitou - mají naši hráči základní skupinu.

"Bude to stejné i v ostatních skupinách - neexistuje vyložený favorit. Všechny týmy, které se na Euro probojovaly jsou vyrovnané snad s výjimkou Rakouska. Rozhodne momentální forma."

Trenér Karel Brückner  (čelem) a zleva hráči Marek Jankulovski,  Milan Baroš a Tomáš Ujfaluši,  foto: ČTK
Nejtěžším naším soupeřem budou podle Táborského technicky skvěle vybavení Portugalci.

"Ti šli hodně nahoru. Mají vynikající individuality. Christian Ronaldo je v současnosti nejlepším hráčem Evropy a navíc je vynikající střelec. Na druhé straně odehrál obrovské množství zápasů v anglické Premier league i Lize mistrů, takže může být unavený."

Hlavních aspirantů na titul je podle Vladimíra Táborského více a tak si budoucího šampiona ani netroufne tipovat.

"Vůbec nemám ponětí, kdy by mohl vyhrát titul. Němci umí zahrát každé mistrovství, dále jsou favority Portugalci, Španělé i Italové. Naši mají také jméno z posledního ME. Nebudou to však mít jednoduché, protože Švýcaři jsou doma, Turci mají fanoušky po celém světě a o Portugalcích už jsem mluvil. Protože jsem patriot, tak věřím, že postoupíme."

Zajímavé postřehy k ambicím českého mužstva na šampionátu přidaly i naše někdejší fotbalové hvězdy. Mistr Evropy z Bělehradu Antonín Panenka velkým optimistou rozhodně není.

"Nevidím to tak optimisticky, jako většina našich fanoušků. V mužstvu nepanuje dobrá atmosféra, protože řada hráčů ve svých klubech nehraje a ta herní praxe bude chybět."

Naopak olympijský šampion z Moskvy Ladislav Vízek to vidí přesně opačně.

"Na ME se nám vždy dařilo. Máme dobré mužstvo, takže ani letos nemusíme udělat ostudu. Ovšem pozor - máme velmi těžkou skupinu. Dnešní fotbal je tak vyrovnaný, že bych byl spokojený, kdybychom zanechali dobré jméno a jeli domů, ale tajně budu doufat v medaili."

Optimistou je i Václav Němeček, i když achillovou patou našeho mužstva se mohou stát zranění.

"Jsme považováni za jednoho z favoritů. Bohužel nás trápí zranění a problémy hráčů v jejich klubech. Přesto si myslím, že můžeme jít i v tomto ME hodně daleko."

Dvojnásobný medailista z evropských šampionátů Vladimír Šmicer upozorňuje, že zraněného Tomáše Rosického nebude vůbec lehké nahradit. Za základní stavební kámen považuje postup ze skupiny.

"Věřím, že přes absenci Tomáše Rosického kluci zabojují a dokážou ho nahradit týmovým výkonem, jako např. v kvalifikaci v Německu. Z vlastní zkušenosti vím, že důležitý je postup ze skupiny. Potom se může stát cokoliv - chytnete formu, přidá se štěstí a můžete jít až do finále."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio