Češi předali veškeré dostupné a důvěryhodné údaje k Temelínu, Rakušané je odmítají

Ministerstvo zahraničních věcí předalo v sobotu Rakousku dokumenty o nulové variantě provozu jaderné elektrárny Temelín, dokumenty o vážných haváriích a jejich možných následcích pro sousední země a také materiál o problémech se spouštěním turbíny prvního temelínského bloku. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila tak česká strana předložila veškeré dostupné a důvěryhodné údaje, které doplňují dosud zveřejněnou dokumentaci. Předání dokumentů podle prohlášení ministerstva směřuje k tomu, aby bylo v co nejkratší době možné uspořádat v Rakousku a Německu veřejná slyšení k posouzení vlivů elektrárny na životní prostředí. Posouzení nulové varianty provozu elektrárny, tedy případu, že elektrárna nebude uvedena do provozu, a další dokumenty si Rakušané vynutili po zveřejnění analýzy vlivů, která je podle nich neúplná.

Rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny označují dodatečnou dokumentaci o nákladech neuvedení elektrárny do provozu za "zcela nedostatečné" a "nepřijatelné". Vyzývají rakouskou vládu, aby proces z Melku, kde se šéfové vlád obou zemí dohodli na uskutečnění prověrky Temelína, označila za ukončený a odmítla souhlasit s uzavřením kapitoly energetika ve vstupním jednání EU s ČR.

Také pro hornorakouského zemského hejtmana Josefa Pühringera jsou dodatky k dokumentaci o jihočeské jaderné elektrárně Temelín nadále nedostačující. "Nulová varianta" neuvedení elektrárny do provozu a možnosti těžkých havárií "nebyly dodány v požadované kvalitě", a veřejná slyšení v rámci prověrky elektrárny proto nemohou být zahájena. Česká dokumentace údajně obsahuje nesprávné údaje o potřebě elektřiny, které mají prokázat nutnost temelínské produkce. Očekávaný růst spotřeby elektřiny v ČR o pět procent ročně do roku 2005 neodpovídá zveřejněným údajům skutečného odběru a ignoruje problematiku energetických přebytků.