Česká centra - velvyslanci české kultury v zahraničí

Výstava fotografií Blanky Lamrové v Českém centru v Berlíně

Česká centra prosazují českou kulturu v zahraničí a podporují vnímání Česka ve světě jako moderní země s bohatou tradicí. V těchto dnech přijíždějí jejich ředitelé na pravidelnou pracovní poradu. V zahraničí působí v 19 zemích na třech kontinentech 21 českých center. Dvě zanikla, nové bylo otevřeno loni v Tel Avivu. Chybí Afrika, kam v poslední době jezdí Češi na dovolenou a dávají tak o sobě vědět. Neuvažuje se o vybudování nového centra? I na tuto otázku odpověděl v rozhovoru pro Radio Praha generální ředitel Českých center Michael W. Pospíšil.

"V úvahách další otevření center samozřejmě je. Souvisí to s rozpočtovou politikou. Ta bude rozhodovat, jestli se nám podaří otevřít někdy centrum třeba v Africe."

Zmínil jste rozpočtovou situaci. Jak se současné úspory v rozpočtu projevují v práci Českých center?

"Jednak se samozřejmě snažíme šetřit a omezit veškeré výdaje tak, abychom opravdu utráceli jenom za to absolutně nezbytné. Projevilo se to také tím, že jsme zavřeli dvě Česká centra. Takže děláme, co můžeme, abychom vyšli s rozpočtem, který máme a také hledáme různé jiné možnosti financování, především ze soukromých zdrojů."

Česká centra mají v poslání představit českou kulturní scénu. O které kulturní akce je v zahraničí největší zájem?

"Já si myslím, že největší úspěch mají vždycky především hudební pořady, protože tam není žádná jazyková bariéra. Obrovský úspěch mají filmové přehlídky. V současné době probíhá v Tel Avivu přehlídka českých filmů. Divadlo se také pokoušíme propagovat, ale je to mnohem těžší, nicméně za zmínku stojí spolupráce s bratry Formany v zahraničí, především ve Francii, ale i v jiných zemích. Takže když to shrnu, tak největší zájem je o film, hudbu a o výtvarné umění, design a v podstatě i o architekturu. Například v Bratislavě bude otevřena velká výstava o architektu Kaplickém."

České centrum v Paříži
Ví se o Českých centrech? Jak probíhá propagace, aby lidé v dané zemi věděli, že Česká centra existují a pořádají konkrétní akci?

"My se snažíme všemi možnými způsoby propagovat naše aktivity. Máme nejenom webové stránky, ale vytváříme si seznamy lidí, kteří se zajímají o českou kulturu. Posíláme jim informace. Máme pravidelný bulletin, který dostávají. Snažíme se proniknout do místních médií všeho druhu a myslím, že se to daří."

Jaká je ochota českých umělců, účastnit se vašich akcí?

"Velká. Dokonce bych řekl, že spíše dostáváme nabídky, některým můžeme vyhovět, některým ne. Čeští umělci s námi rádi spolupracují. Nevzpomínám si, že by byly nějaké stížnosti na Česká centra, která působí, když to tak řeknu, i jako jakási umělecká agentura v zahraničí."

Na jakou cílovou skupinu jsou zaměřeny vaše projekty?

"Tady bychom mohli hovořit o dvou proudech. Jeden je široká veřejnost a druhý odborná veřejnost, kde pořádáme různé semináře a přednášky. Tam se obracíme především na odborníky v tom kterém oboru,"

Výstava fotografií Blanky Lamrové v Českém centru v Berlíně
uvedl generální ředitel Českých center Michael Pospíšil. A nabídka Český center je opravdu bohatá. Jen namátkou můžeme jmenovat výstavu fotografky Blanky Lamrové, která se zabývá tématem politických uprchlíchů z NDR v září roku 1989. Výstavu nabízí České centrum Berlín. Bratislava pak představuje výstavu Fenomén Baťa. Nabízí zlínskou architekturu od urbanistických plánů přes tovární haly až k rodinným domkům. Animovaný cyklus České televize připravilo České centrum Varšava. Má název Evropské pexeso a zábavnou formou představuje jednotlivé země Evropské unie. Mimochodem cyklus Evropské pexeso dostal na sklonku roku 2009 cenu Elsa v kategorii nejlepší animovaný televizní pořad.