Česká filharmonie bude ve své 113. sezóně "dirigentskou laboratoří", říká její ředitel Václav Riedelbauch

games_convention_ceska_filharmonie1.jpg

Toto pondělí představila své plány pro sezónu 2008 - 2009 Česká filharmonie. I samo vedení filharmonie připouští, že 113. sezóna našeho nejvýznamnějšího symfonického orchestru bude poznamenaná tím, že v jeho čele chybí šéfdirigent. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

113. sezóna České filharmonie je podle programové brožury zcela běžná, řadová sezóna. Filharmoniky nečeká žádné mimořádně významné výročí, nepojedou na světové turné, neohlašují ani výjimečnou premiéru nebo vystoupení dirigentských celebrit. Přesto je situace ve filharmonii nebývalá - až do září roku 2009 budou filharmonici bez šéfdirigenta. Předchozí šéfdirigent Zdeněk Mácal rezignoval na svůj post už v roce 2007 a izraelský dirigent Eliahu Inbal stane v čele filharmonie až od příští sezóny. Rakouský dirigent Manfred Honeck, s nímž filharmonici původně jednali o obsazení šéfdirigentského postu, se kvůli svým závazkům může ujmout pouze role hlavního hostujícího šéfa orchestru. V současné době tu tak absentuje výrazná umělecká osobnost, která by zásadním způsobem vedla náš nejvýznamnější orchestr. Podle generálního ředitele České filhamornie Václava Riedelbaucha ale dostanou o to víc příležitostí další dirigenti.

Marin Alsop,  foto: ČTK
"To znamená, že určité penzum práce není soustředěno v jedněch uměleckých rukou a že se daleko většího prostoru dostalo hostujícím dirigentům. V tom je ta sezóna výjimečná. To určitě není normální systém a také v dalších sezónách už k tomu ani dojít nemůže. Těch dirigentů je přes dvacet."

Z filharmonie se tak podle Václava Riedelbaucha stane svého druhu dirigentská laboratoř. Budou mezi nimi vedle Zdeňka Mácala, Manfreda Honecka nebo Jiřího Bělohlávka například Sir Charles Mackerras, Gerd Albrecht nebo Američanka Marin Alsopová, teprve druhá žena v historii České filharmonie, která ji bude dirigovat. Tou první byla v roce 1937 Vítězslava Kaprálová, která s orchestrem uvedla svou Vojenskou symfonietu.

Osou programu České filharmonie v její 113. sezóně budou opět abonentní koncerty. V jednom z nich například v podání mezzosopranistky Magdaleny Kožené zazní Tři fragmenty z opery Julietta H od Bohuslava Martinů. Partituru této skladby považovali odborníci za dávno ztracenou a v Rudolfinu bude provedena ve světové premiéře.

Filharmoniky čekají ve 113 sezóně i zahraniční zájezdy:

"Začínáme ve Španělsku třemi koncerty, měli bychom se zúčastnit také festivalu v Besanconu na konci září, tam bychom vystoupili s českým programem. A největší zájezd příští sezóny je zájezd do Německa, kde se na osmi koncertech představíme skutečně v těch největších německých městech,"

upřesnila manažerka orchestru České filharmonie Eva Sedláčková. Jediným zámořským zájezdem 113. sezóny bude účast filharmoniků na Dnech české kultury v Jižní Koreji. I v sezóně 2008 - 2009 bude ovšem filharmonie pořádat klavírní recitály, komorní koncrety nebo cyklus vystoupení pěveckých sborů.