Česká kachna vítězí

Čeští kuchaři v Singapuru

Před několika týdny jsme informovali o tom, že národní tým Asociace kuchařů a cukrářů se připravuje na cestu do Singapuru, aby reprezentoval Českou republiku na jedné z nejprestižnějších světových gastronomických soutěží Culinary Challange 2002. Kulinářská olympiáda proběhla v polovině dubna a čeští kuchaři v ní obstáli na jedničku. Více už Zdeněk Vališ.

Na akci, která se stejně jako olympijské hry koná jednou za čtyři roky, vybojovala česká reprezentace zlatou medaili v kategorii teplá kuchyně a bronzovou za studenou kuchyni. Úspěch je o to větší, že Českou republiku vybrala Mezinárodní asociace kuchařů k účasti vůbec poprvé v historii. Podle Jiřího Krále, šéfkuchaře Francouzské a Plzeňské restaurace Obecního domu v Praze, bylo vystoupení národního týmu v Singapuru zatím největším oceněním českých kuchařů od listopadu 1989. Pro republiku to prý byla velká reklama, protože podobné akce jsou v zahraničí mimořádnou společenskou událostí. Soutěžní menu musí odrážet národní kuchyni. V Singapuru se proto porotcům představila česká kachna. A získala nejvyšší ocenění. Jiří Král ale upřesňuje:

"Úplně česká kachna to nebyla, tedy pečená s knedlíkem a zelím. To už není taková ta moderní gastronomie, i když to všem chutná, tak na tom mezinárodním poli by to nebylo bráno jako poslední hit gastronomie. Takže to bylo trochu upraven. Byl to steak z kachních prsíček, byl tam kousek plněných prsíček, k tomu byla zajímavá omáčka, vše doplněné zeleninou, takže spíše by se to dalo přirovnat k takové minutkové úpravě."

Celé menu teplé kuchyně bylo samozřejmě bohatší. Byly v něm losos a candát a nemohly chybět ani houby. Nejvíce členy národního týmu mrzelo, že jim nevyšla podle jejich představ studená kuchyně. V teplotách nad 40 stupňů a vlhkosti vzduchu, která přesahovala 90 procent, ještě nepracovali. Aspik, který je pro kuchaře nesmírně důležitý, pořádně neztuhl po celý den, cukrářka české reprezentace měla zase problémy s karamelem, těsto se jí drobilo. Nakonec z toho tedy byla jen bronzová medaile. Ale i tak bylo první vystoupení Čechů na gastronomické olympiádě vynikající. Jelikož se soutěžilo v prosklené kuchyni, přišli si na své i stovky diváků. Ti, co měli štěstí, mohli prožít stejný kulinářský zážitek, jako porotci. Připravovalo se vždy 85 porcí, z toho pět pro porotu. Diváci to ovšem neměli zadarmo. Každé menu stalo sto dolarů, a to české bylo vyprodáno jako jedno z prvních. Členy českého týmu, jak říká Jiří Král, dost udivilo, že diváci během soutěže kuchařům fandili a tleskali.

"Zvláště když jsou tam nějaké úpravy, pro diváky atraktivní, když prohazujete na pánvičce nebo něco rychle krájíte. To vzbuzuje ohlas, to se líbí."

V zahraničí je dobrý šéfkuchař nesmírně ceněným odborníkem. Podle Jiřího Krále mají dnes čeští kuchaři otevřené dveře do světa, ovšem s podmínkou, že umějí jazyky.

"U nás se to pořád ještě nějak podceňuje nebo nedoceňuje. Venku potom, když ukážete, že umíte, tak je zájem všude."

Až na jednoho kuchaře z brněnského hotelu International byl celý český reprezentační tým složen z kuchařů ze známých pražských restaurací. Jiří Král se tomu ale příliš nediví.

"Bohužel je to pravda. Ti nejlepší kuchaři jsou opravdu v Praze. Já jezdím třeba jako komisař na soutěž Gastrojunior, jezdím po celé republice a vidím to že, o pravdy ty děti mimo Prahu tam, kde nejsou hotely, drahé restaurace mají hrozně velký handicap. Nemohou se prostě dostat ke kvalitní gastronomii, protože ta kvalitní gastronomie, bohužel, jde ruku v ruce s finanční náročností."

Jisté je jedno. Čeští kuchaři, i když je už zdobí pocty z různých evropských soutěží, přijížděli do Singapuru přece jen jako outsideři. Nyní se už mohou pokládat za světovou elitu.