Česká kultura míří prostřednictvím Českých center do světa on-line

Mapa Českých center, zdroj: archiv Českých center

Současná situace s epidemií covid-19 zastavila během krátké doby v celém světě všechny plány. Všechno, co jsme vnímali jako přirozené a běžné, hudba, obrazy, knihy nebo divadlo, má najednou příchuť velké vzácnosti. Umělci hledají nové cesty, jak se dostat ke svým příznivcům. Také Česká centra se snaží pomáhat v oblasti kultury a vědy a přicházejí proto s novým projektem: "Czech Culture To The World".

Mapa Českých center,  zdroj: archiv Českých center
Česká centra ve světě, která prezentují Českou republiku v kulturní a společenské oblasti od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací, mají dvacet pět poboček na třech kontinentech. Spravují také Český dům v Moskvě, Jeruzalémě a Bratislavě. V současné době jsou pro veřejnost uzavřena. Jejich plánované akce se přesouvají do podzimních měsíců nebo se hledají možné varianty jejich realizace v příštím roce. Prezentace české kultury a vědy, ale i výuka češtiny se přesunula do internetového prostředí. Síť Českých center připravuje nejrůznější nové formáty a on-line programy.

Projekt "Czech Culture To The World" je výzvou i možností

Projekt Czech Innovation Expo,  foto: Dominika Bernáthová
V reakci na celosvětovou pandemii nabízí změnou programových formátů českým umělcům a kulturní sféře prezentovat jejich projekty v on-line prostoru. Nové formy prezentace si Česká centra už nedávno vyzkoušela. Úspěch měla digitální interaktivní výstava "Československá státnost 2018", ale také prezentace úspěchů české vědy, projekt "Czech Innovation Expo". Těchto zkušeností mohou nyní Česká centra využít při virtuální pozitivní prezentaci České republiky jak v kulturní oblasti, tak i na poli vědy, výzkumu a inovací.

Generální ředitel Ondřej Černý s uznáním konstatuje, že se kolegům z Českých center daří vyrovnat se s touto bezprecedentní výzvou pro kulturní diplomacii a navíc pomáhat našim zastupitelským úřadům v konzulární agendě v komunikaci s českými občany: "Česká kulturní scéna je opravdu velmi bohatá a kreativní a dokáže čelit i těžkým zkouškám posledních dnů a týdnů. Její digitální prezentace to dokazuje."

Marek Milde,  foto: archiv Českého centra New York
Prostřednictvím on-line sítě Českých center se mohou díky sdílení zajímavé kulturní nebo vědecké projekty šířit dále do světa. Autorský program v on-line prostředí připravil tým Českého centra New York. Inspirativní rozhovory s českými umělci žijícími v USA natočil Marek Milde. České centrum v Paříži spustilo projekt virtuálního knihkupectví. V Madridu spolupracují na přípravě festivalu "Animayo", který letos proběhne ve virtuálním prostředí. Ze svých domovů se k němu připojí vývojáři českých počítačových her a tvůrci animovaných filmů. V Tel Avivu na webových stránkách je nově rubrika "Česká kultura u nás doma". On-line stream hry připravuje k festivalu "Nordic Gaming" centrum ve Stockholmu. V Moskvě oslovuje své publikum České centrum prostřednictvím webu výstavou nazvanou "České hrdinky".

Science Café - evropská řada popularizačního cyklu o vědě a inovacích

Výstava Czech Image,  foto: Martina Schneibergová
Počátkem roku se České centrum v Berlíně stalo iniciátorem nové evropské řady projektů EUNIC Science Café. Vědci z různých evropských zemí na něm představují špičkovou vědu širokému publiku. Prvním hostem byla neurovědkyně Elisa Galliano z britské Cambridge University, další přednášky a diskuse už jsou naplánovány pro on-line prostředí sítě EUNIC Berlin. České centrum Brusel přichystalo virtuální přenos Science Café s ekonomem Lukášem Tóthem na aktuální téma šíření informací a fake news. Londýnské centrum nabízí v nových digitálních formátech Science Café téma kybernetické bezpečnosti v prezentaci Michala Pěchoučka, a také virtuální výstavu Czech Image.

Na češtinu se nezapomíná

České centrum v Sofii se soustředilo na Facebook. Díky sdílení se zájemci o program "Čeština" denně naučí deset českých slov. V Sofii současně vznikl " Soundcloud" literárního čtení. Na této platformě se dají najít ukázky z povídek a románů českých autorů přeložených do bulharštiny. Formu literárního čtení zvažuje také České centrum ve Vídni. Výuka českého jazyka, které se věnují i další centra ve světě, dostala v řádech hodin a dnů svou novou on-line podobu.