Česká módní přehlídka slavila v New Yorku úspěch

Taťána Kuchařová (vpravo) a návrhářka Liběna Rochová, foto: ČTK

Dnes bude hrát hlavní roli česká móda v New Yorku. Přehlídka čtyř módních návrhářek doplněná o dobročinnou aukci zaznamenala velký úspěch. Iniciátorem a organizátorem bylo České centrum v New Yorku. Jeho ředitelka i návrhářky se o své dojmy podělily se Zdeňkou Kuchyňovou.

Václav Havel,  Miss ČR 1999 Helena Houdová  (vlevo) a Miss World 2006 Taťána Kuchařová,  foto: ČTK
České centrum v New Yorku se rozhodlo představit Českou republiku z jiného úhlu. Američané nás totiž podle průzkumů veřejného mínění vnímají většinou prostřednictvím historie. Akce nazvaná Czech Fashion Wawe proto představila současný český design a životní styl, říká výkonná ředitelka Českého centra v New Yorku Monika Koblerová. A vrcholem byla módní přehlídka.

"Musím říct, že jsem byla překvapená obrovským zájmem. Mediálním zájmem, návštěvností. Byl to opravdu úspěch pro české designéry. My jsme měli takové tři kombinace - čeští designéři, česká Miss World a samé české modelky, což musím říct je i na New York atrakce. Byla tam řada významných hostů z newyorského světa módy, designu, médií. Přišel se podívat i pan prezident Václav Havel."

Ten je nyní v USA na pozvání Kolumbijské univerzity. Mezi ctiteli a znalci módy v sále pak byli i další známé osobnosti, mimo jiné kapitán mužstva NHL New Jersey Devils, český hokejový útočník Patrik Eliáš. Ten má jako vyslanec dobré vůle dětského fondu OSN UNICEF s charitou ve prospěch dětí vlastní zkušenosti a proto ocenil, že součástí přehlídky byla i charitativní dražba. Její výtěžek putoval na konto nadace Sunflower české Miss roku 1999 a světové topmodelky Heleny Houdové, která, jak uvedla Monika Koblerová, přehlídku zahajovala.

"Výtěžek celé módní show šel na podporu postiženým dětem. Vydražily se šaty, které měla na sobě při finále Miss World. Cena přesahovala 20 tisíc dolarů. Potom byly ještě další peníze, které se vybraly. I z tohoto pohledu to mělo velký úspěch, že se vybraly peníze na podporu dětem."

Taťána Kuchařová  (vpravo) a návrhářka Liběna Rochová,  foto: ČTK
Do dražby darovaly obrazy, umělecké předměty či trofeje desítky lidí, včetně fotografa Jiřího Turka, jehož snímky z prostředí vrcholné módy zdobily zdi Milk Gallery. O přestávce show byla například vydražena i lahev Becherovky. Vyvolávací cena jeden dolar nakonec vyšplhala na 550 dolarů. Letenka do Prahy pak našla svého majitele za 1700 dolarů, tedy asi za trojnásobek běžné ceny. Nadace Sunflower podporuje 23 projektů v 17 zemích světa a Helena Houdová v ní zúročila zkušenosti ze své české nadace Slunečnice, díky níž mohou jezdit na specializované tábory tělesně postižené české děti a mládež z uprchlických táborů v České republice.

Ale zpět k přehlídce. Její kurátorkou byla návrhářka Liběna Rochová, která představila kolekci pohybující se na hranici módy a umění, kterou vytvořila pro pražské Museum Kampa. Vytvořila i model, který celou přehlídku završil a předváděla ho Miss World Taťána Kuchařová.

"Celá kolekce i ostatních návrhářů byla většinou v bílo černé a já jsem zvolila poslední model červený. Byl to vlastně můj dialog s Karlem Neprašem, takže to byla velká červená toaleta."

Vy jste vybírala tři české návrhářky - paní Drápalovou, Zárubovou a Novou. Proč jste se rozhodla právě pro ně?

Miss World Taťána Kuchařová,  foto: ČTK
"Myslím si, že všechny tři splňují kvality současného světového oděvního designu, mají i zkušenosti se světem. Ale vybrala jsem je hlavně proto, že jsou profesionálky a všechny jsou na úrovni světového designu."

Jak se líbila publiku Miss World Taťána Kuchařová?

"Já myslím, že se líbila moc. Vedle toho, že je krásná, tak je normální, pokorná, je vstřícná, velmi otevřená a chytrá holka. Úžasně se s ní pracovalo. Já jsem potřebovala, aby chodila v piškotech, ne že by chodila jako baletka, nicméně je zvyklá spíš na podpatky, ale vůbec se nebránila. Umí být velmi přátelská."

Jak dodala Liběna Rochová, každá z vybraných návrhářek má svůj rukopis, což je dobře. Monika Drápalová, která působí částečně v Paříži nabídla romanticky laděné modely, které slavily úspěch na nedávném Týdnu módy v Praze. Denisa Nová zaujala avantgardními černobílými róbami zdůrazňujícími ženskost a kolekci Hany Zárubové dominovaly sportovní motivy.

"Já jsem byla vybraná jako nejmladší, což mě těší, protože už mi bylo třicet. Když to lidé hodnotili, tak asi ta moje kolekce byla nejmladší a to z toho důvodu, že téma byl sport. Já jsem si udělala takový malý koncept. Každý model jsem přiřadila některému českému vrcholovému sportovci. A to byla tradice, kterou jsem tu chtěla prezentovat."

Helena Houdová  (vlevo) a Taťána Kuchařová,  foto: ČTK
Byli na módní přehlídce také někteří sportovci?

"Bohužel. To byla spíše taková hříčka. První model, který předváděla Helena Houdová, byl věnován Kateřině Neumannové. Takže tam byl spíše takový náznak, spíše dárek a vděk za jejich vítězství."

Byla to vaše první přehlídka ve Spojených státech?

"Ano, byla. Ohlasy byly úplně skvělé. Chodili za mnou lidé žijící tady, ať už cizinci a nebo původně Češi, Slováci, kteří si okamžitě po přehlídce chtěli ode mně koupit některé modely. To bylo velice příjemné, protože člověk má okamžitou satisfakci z té práce, kterou dělá. Samozřejmě jsme tu dělali spoustu rozhovorů do místních médií, pak jsme se lidmi potkávali na party. Jsou z toho nadšení, což je moc příjemné."

Módní přehlídka by se podle ředitelky Českého centra Moniky Koblerové mohla stát každoroční událostí podzimního New Yorku. Také by ji ráda rozšířila do dalších světových metropolích. New York byl jako první vybrán proto, že je to nejen město módy, ale i působiště řady vynikajících českých modelek. České centrum už plánuje další ročník a kurátorství nabídli Josefu Klírovi, který měl letos v rámci Fashion Week v New Yorku velký úspěch se svojí módní show.