Česká republika prohrála mezinárodní arbitráž se společností CME

Společnost CME počítá s tím, že ji Česká republika zaplatí téměř 20 miliard korun za to, že neochránila její investice v české soukromé televizi Nova. Páteční rozhodnutí mezinárodní arbitráže ve Stockholmu zní totiž tak, že dohoda o ochraně investic byla porušena a český stát musí CME uhradit škody, které ji vznikly. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

V předposlední londýnské arbitráži majitel CME Ronald Lauder ve sporu s Českou republikou neuspěl zřejmě i proto, že se řídila česko-americkou dohodou o ochraně investic. V poslední arbitráži však žalovala společnost CME, která oficiálně sídlí v Nizozemsku, Českou republiku podle jiných smluv, zejména česko-nizozemské dohody o ochraně investic, a tentokrát uspěla. Což je s podivem, protože smlouva s USA je mnohem přísnější. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus si není zcela jist, zda se česká strana na soudní řízení ve Švédsku dobře připravila:

"Po jistém pocitu uspokojení z vítězství v první arbitráži ta druhá arbitráž byla přípravou podceněna. Neznám detaily, ale z několika míst jsem zaslechl signály, že podceněna byla."

Ministr zahraničí Jan Kavan s tím ale nesouhlasí a domnívá se, že český zástupce nebyl brán při arbitráži dostatečně vážně. Druhá strana Kavanovo tvrzení odmítá a očekává vyplacení více než miliónu a půl amerických dolarů za náklady arbitráže. Jan Vávra, ředitel České nezávislé televizní společnosti, dceřinné společnosti CME, která po více než pět let byla servisní organizací televize Nova, říká, že se vždy poukoušeli s představiteli českého státu dohodnout:

"Jedna z těch osob byl pan ministr Kavan, s kterým jsem mluvil deset dní před začátkem té arbitráže. On řekl, že pozice České republiky je taková, že nemůže dojít k tomu, že by prohrála a že ta věc nepřichází v úvahu. Dokonce trochu nadsadil svoji roli v tom, že řekl, že pozice je díky jeho změnám tak skvělá."

Šéf české diplomacie Jan Kavan přesto uvažuje o tom, že se vláda obrátí na švédský soud, kde jeho rozhodnutí napadne. Arbitráž sice rozhodla o tom, že český stát má uhradit škodu, ale v jaké výši, to ještě jasné není. CME jako vlastník ČNTS už vyčíslila škodu. Odhaduje, že rozchod servisní ČNTS s držitelem licence pro vysílání televize Nova, společností CET 21, ji způsobil ztrátu 500 milionů dolarů. A co na to ministr Jan Kavan?

"Pokud jde o to vyčíslení škod, tak to je vlastně druhá arbitráž, která bude trvat delší dobu. Tam, si myslím, taková absurdní čísla jako 500 milionů dolarů zůstanou snad v rovině té absurdity."

Prezident a výkonný ředitel CME Fred Klinkhammer v neděli prohlásil, že rozhodnutí stockholmské arbitráže, která se řídila pravidly Komise OSN pro mezinárodní obchod, je podle těchto pravidel konečné a neodvolatelné. Navíc podle něj obě strany s podmínkami arbitráže souhlasily. "Nemyslím, že je cokoli pravdy na tom, že by byl český arbitr znevýhodňován," uvedl Klinkhammer. Vyzval také Českou republiku, aby souhlasila se zveřejněním dokumentů z obou arbitrážních řízení. Vymáhání dluhu bude podle něj trvat týdny, možná měsíce, ale CME se do toho pustí ihned. "Váš stát se před jeho splacením nemůže nikam schovávat," řekl Fred Klinkhammer. Český mediální magnát Vladimír Železný, který stojí za celým sporem, se k výsledku arbitráže nevyjádřil. Jeho společnost CET 21, která je držitelem licence na vysílání televize Nova, nebyla prý přímým účastníkem arbitrážního řízení.