Česká republika slaví jeden z nejvýznamnějších svátků v roce - 8. května "Den osvobození"

Rote Armee in Prag

Na začátku května 1945 vypuklo v tehdejším Československu povstání proti nacistickým okupantům. Vypuklo jako reakce na rozklad okupačního aparátu a rychlý vítězný postup spojeneckých vojsk. Začalo 1. května 1945 místními povstáními a nepokoji v několika moravských a českých městech například Přerově, Nymburku později v Železném brodě, Semilech a Jilemnici. Povstání se rychle šířilo.

Tank Rudé armády v Praze
Na začátku května 1945 vypuklo v tehdejším Československu povstání proti nacistickým okupantům. Vypuklo jako reakce na rozklad okupačního aparátu a rychlý vítězný postup spojeneckých vojsk. Začalo 1. května 1945 místními povstáními a nepokoji v několika moravských a českých městech například Přerově, Nymburku později v Železném brodě, Semilech a Jilemnici. Povstání se rychle šířilo. Těžištěm povstání byly boje v Praze, které začaly 5. května bojem o budovu Českého rozhlasu a vyvrcholily v následujících dnech obranou 1600 barikád v pražských ulicích, jíž se účastnily desetitisíce Pražanů. K povstalcům se přidávají i takzvaní "Vlasovci", ruští vojáci v německých uniformách. Sedmého května podnikli nacisté útok na Prahu a na několika místech pronikli až do středu města. Hrozba úplného zničení Prahy přiměla představitele České národní rady k jednání s německým velitelstvím. Odpoledne 8. května 1945 byla uzavřena mezi Radou a německým velitelstvím dohoda o kapitulaci německých vojsk v Praze a jejich nerušeném průchodu na západ. Němci a jiní však dohodu příliš neakceptovali. Boje tak pokračovali až do rána 9. května, kdy do Prahy vstupují jednotky prvního, třetího a čtvrtého ukrajinského frontu. V té době válka na většině území Československa skončila. U Plzně se z politických důvodů zastavily americké jednotky, které v Praze mohly zasáhnout dříve než sovětské jednotky. Prahu musela osvobodit Rudá armáda. Konec války je i předzvěst budoucích let komunistické diktatury.

Tak to byl stručný přehled faktů popisujících konec 2. světové války v Čechách, který si konec konců můžete přečíst v každé historické knížce či přehledu. My jsem vybírali z Malé encyklopedie z nakladatelství Academia.

Když jsme připravovali tento sváteční program, přemýšleli jsme, jak nejlépe důstojně připomenout svátek osvobození. Mohli jsem se sejít s historikem a natočit s ním povídání o tom, jak to v tehdejším Československu v roce 1945 na začátku května vypadalo. Připravili bychom tím historický dokument. Určitě by to bylo zajímavé, ale rozhodně zcela tradiční a mnoho nového bychom vám asi nepřinesli. My jsem se však rozhodli vzhledem k tomu, že vysíláme i pro naše krajany, že vyzpovídáme několik československých legionářů. Lidí, kteří se zcela dobrovolně rozhodli utéct za hranice k vojenským jednotkám, aby se mohli zapojit do boje proti Němcům. Jejich příběhy vám nejen přiblíží atmosféru událostí 2. světové války, ale věříme, že právě jejich mnohdy až neuvěřitelné životní osudy jsou svědectvím o osobní statečnosti, vojenské hrdosti, cti a hlavně vlastenectví, o kterém by se mělo v souvislosti s Pražským povstáním mluvit především. Pořad vznikl ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum.