Česká republika zavedla zvýšená bezpečnostní opatření

Lidé zapalují na Václavském nám. v Praze svíčky za oběti útoku

Teroristický útok na Spojené státy ovlivňuje i život v České republice, která zpřísnila už přijatá bezpečnostní opatření. Podrobněji informuje Zdeňka Kuchyňová.

Mezirezortní krizový štáb prodloužil platnost zvýšených bezpečnostních opatření. Podobně jako v ostatních zemích Evropy je ve stavu pohotovosti armáda a vojska protivzdušné obrany, policie a hasiči. Ti se zaměřují především na pražské metro. Zvláštní režim panuje na letištích, dukovanskou jadernou elektrárnu je obsluha schopna odstavit během 13 vteřin. Jak uvedl před zasedáním krizového štábu ministr dopravy Jaromír Schling, zvažuje se omezení letového provozu, aby se vyloučila jakákoliv rizika pro Českou republiku.

"To znamená, že budou létat pravidelné linky, budou létat charterové lety, mohou létat aerotaxi. To všechno jsou lety, které jsou dopředu plánované. Ostatní letadla budou muset zůstat na zemi."

Podle policejního prezidenta Jiřího Koláře se zvýšená bezpečnostní opatření rozšíří ještě o další objekty.

"Půjde například o některé subjekty ekonomických aktivit. To znamená průmyslové podniky, eventuélně mosty, zdroje vody pitné, nádrže."

Nadále platí zvýšená ostraha strategických center - úřadu prezidenta, vlády a letiště. Přesto se těsně před zasedáním Bezpečnostní rady vlády dostal do budovy muž, který prošel hlavním vchodem spolu s policejním prezidentem Jiřím Kolářem a jeho doprovodem. Několik minut, než ho zadržela policie, se pohyboval v těsné blízkosti prezidenta, ministrů a předsedů obou sněmoven parlementu. Jak se ukázalo, jednalo se o novináře, který byl v budově Úřadu vlády poprvé a nevěděl prý, co je potřeba k tomu, aby se dostal dovnitř.

A jak se dívají na teroristický útok čeští občané? Podle bleskového průzkumu se téměř 70 procent lidí domnívá, že bezpečnostní opatření, která byla přijata jsou dostatečná. 55 procent soudí, že vlna teroristických útoků v USA může ohrozit i dění v České republice. Za úterní tragédií podle 29 procent dotázaných stojí Palestinci a podle 15-cti procent náboženští fanatici či islámští fundamentalisté. Teroristická akce vyvolala zármutek, rozhořčení i znepokojení. Lidé spontánně vyjadřují solidaritu s Američany. Například u sochy svatého Václava v Praze se pod nápisem "Obětem terorismu" hromadily květiny a zapálené svíčky. Asi pět set lidí sem přišlo i přesto, že je ministr vnira Gross požádal, aby se pietního shromáždění neúčastnili, protože bezpečnostní rizika jsou podle něj příliš veliká.

"Já si myslím, že určitě to má smysl, ti lidé za to nemůžou. Šli normálně do práce jako každý druhý. Tak jim chceme uctít památku," řekla jedna z žen, která sem přišla položit květinu.

Ministerstvo zahraničí s téměř stoprocentní jistotou vyloučilo, že by v době útoku někdo z Čechů pobýval či pracoval v Pentagonu ve Washingtonu nebo cestoval unesenými letadly. Prostřednictvím horké linky nahlásilo do čtvrtečního rána 45 lidí, že se s nimi nespojili jejich příbuzní, kteří mají pobývat v USA. Toto číslo se však stále mění. Více mluvčí resortu Aleš Pospíšil.

"Všichni čeští diplomaté na území Spojených států se snaží získat maximum informací o pohybu českých občanů a v této souvislosti apelujeme na všechny cestovní kanceláře, aby ministerstvu zahraničních věcí poskytly seznam všech svých klientů, kteří by se nyní měli nacházet v New Yorku a ve Washingtonu."

Česká republika nabídla spojeným státům pomoc. 25 záchranářů - především kynologů - však zatím neodletí. Amerika totiž o pomoc nepožádala. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse jsou v tuto chvíli její kapacity dostatečné.

"My nemůžeme pomoc vnucovat, protože bychom kolegům spíše natropili starosti, nežli jim pomohli. Takže čekáme samozřejmě na to jaké požadavky od Spojených států zazní, pokud vůbec nějaké zazní. "

Není vyloučeno, že Spojené státy využijí pomoc v příštích dnech, až bude situace přehlednější. Podle ministra zahraničí Jana Kavana by se mohlo jednat například o krev a krevní deriváty.