Česká výprava na zimní olympijské hry v Salt Lake City

Logo OH 2002

Na olympijských hrách v Salt Lake City bude Českou republiku reprezentovat 78 sportovců a 63 členů doprovodu. Návrh nominace na svém zasedání schválil s jedinou výjimkou Český olympijský výbor, který do sestavy přidal šestého bobistu. Tato výprava na 19. zimních olympijských hrách bude druhá nejpočetnější v historii Československa a poté Česka. Josef Kubeczka zjišťoval podrobnosti přímo v sídle Českého olympijského výboru.

Logo OH 2002
Počet sportovců, kteří budou na zimní olympiádě reprezentovat Česko, ještě není úplně definitivní. Dva nominovaní ještě musí do 26. ledna splnit kvalifikační kritéria mezinárodních sportovních federací. Ke změnám pochopitelně může také dojít v případě náhlého onemocnění či, abychom to nezakřikli, zranění. Nemá pochopitelně smysl už dnes hovořit o případných úspěších českých sportovců na tomto svátku sportu, i když jistá želízka v ohni tady bezpochyby jsou. Vzpomeňme hokejisty, obhájce olympijského zlata z Nagana, bežkyni Kateřinu Neumannovou, či skokana-akrobata Aleše Valentu. Šance na dobré umístění samozřejmě mají i jiní. O dosažených výkonech však nerozhoduje jen okamžitá sportovní forma nebo ten pověstný kousíček štěstí, ale také optimální zázemí, mimo jiné ubytování. Právě na to jsem se zeptal sportovního ředitele Českého olympijského výboru a zároveň zástupce šéfa české olympijské mise Jana Hrdiny:

"V olympijské vesnici už máme samozřejmě předpodepsanou smlouvu o ubytování. Máme vyhražen jeden komplex, k tomu se samozřejmě váží další zabezpečující podmínky, jako jsou medicínské a masérské prostory, jsou připraveny veškeré technické záležitosti ať z hlediska komunikace, internetu, někteří budou mít dokonce na pokoji zaveden."

Aleš Valenta  (vpravo),  Foto: ČTK
Budete mít nějaké místo, kde se čeští sportovci mohou sejít a kde by se prezentovalo nejen sport, ale i Česko jako takové?

"Ano, v Českém olympijském domě. Bude to hlavně sídlo našich sponzorů, hostů, partnerů, ale samozřejmě mají sem volný přístup všichni novináři, sportovci, členové výpravy a budou také zváni členové jiných výprav, naši pratneři, s kterými úzce spolupracujeme, čili těch lidí se tam vystřídá velmi mnoho."

Je součástí poměrně obsáhlého doprovodu také kuchař?

"Bude zajišťován svazem lyžování a biatlonu, protože bude pro skupinu asi dvaceti běžců připravovat stravu, poněvadž sportovci potřebují před tím závěrečným, mnohdy i životním výkonem kvalitní zázemí."

Kateřina Neumannová s oficiálním oblečením pro olympioniky,  Foto: ČTK
Pro sportovce je velice důležitý pitný režim. Bude neoficiálním členem doprovodu české pivo?

"Samozřejmě. Náš partner, Pilsner Urquell, dodává do Spojených států pivo. Tam je taková zvláštnost, že pokud chcete dovézt pivo do státu Utah, musíte ho tomu státu prodat a potom od něj znovu odkoupit s tím, že ty podmínky jsou daleko výhodnější. V olympijském domě se zdarma bude pro všechny příchozí čepovat plzeňské pivo. Samozřejmě tam jsou i další stravovací služby pro naše hosty."

Máte stanoven nějaký medailový limit?

"Limit ani plány nejsou připraveny. Je samozřejmě očekávání, jsou sliby, ale já očekávám minimálně dvě medaile."

Doufejme, že očekávání sportovního ředitele Českého olympijského výboru Jana Hrdiny se ukážou být jako velmi skromná.