Tenis, hokej a přípravy na Salt Lake City

Světový pohár sdruženářů v Liberci, lední hokej extraligový i reprezentační a úspěch Jiřího Nováka na tenisovém Australian Open - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Druhé místo vybojoval český reprezentant Pavel Churavý v nedělním závodu Světového poháru v severské kombinaci. V posledním testu před olympijskými hrami v Salt Lake City byl Churavý po skoku na libereckém můstku devátý, ale skvělým během na trati 15 kilometrů v Bedřichově dosáhl nejlepšího výsledku v kariéře. Ve strhujícím finiši Churavý prohrál s Američanem Billem Demongem o necelé dvě vteřiny. V cílové rovince ale dokázal odsunout na třetí místo Rakušana Felixe Gottwalda, vedoucího závodníka průběžného hodnocení Světového poháru. Po dojezdu do cíle ještě udýchaný Pavel Churavý k závodu řekl:

"Myslím, že se mi opravdu povedl. Běžel jsem první dvě kola na plné pecky, abych dohnal tu první skupinu a jsem rád, že se mi to povedlo. Pevně jsem doufal, že budu kolem pátého místa a výsledek je, myslím, nad očekávání. Důležité bylo, že jsem po třetím kole dojel Američana Demonga, že Felixu Gottwaldovi nejely tolik lyže a že jsem ho v závěru udělal."

Druhý český sdruženář Milan Kučera, který se dlouhodobě potýká se zdravotními problémy, obsadil v nedělním závodě devátou pozici. I on byl s dosaženým výsledkem spokojen:

"Rozhodně jsem nechtěl začít tak rychle, jak do pátečního sprintu. Říkal jsem si, že prvních pět kilometrů pojedu tak nějak rozumně a pohlídám si to zezadu, aby mně moc nesjížděli. Snažil jsem se někoho dojet. Už jsem myslel, že se mi to nepodaří, protože, až na poslední kolo, jsem jel celou trať úplně sám a měl jsem toho opravdu plné kecky. V posledních osmi dnech jsem absolvoval pátý běžecký závod a opravdu už skoro padám na hubu. Já jsem spokojený. Ta forma se lepší, jde to pomalu, pomalu nahoru a věřím tomu, že to do olympiády bude ještě o kus lepší. Olympiáda je až za tři týdny, může být všechno jinak, ale každopádně by bylo super, kdyby se navázalo na ty výsledky odtud. Já to Pavlovi moc přeji, strašně mu gratuluji, je to jeho životní výsledek a navíc se mu to povedlo doma, tak že to je paráda."

Druhou část závodu neabsolvovalo devět německých a tři finští sdruženáři, kteří ze soutěže odstoupili po prvním kole skoku, protože si stěžovali na neregulérní podmínky. "Nebylo od nich ani trochu fér, že odstoupili," komentoval jejich počínání Rakušan Felix Gottwald. Ze závodu odstoupil také nejlepší český sdruženář Ladislav Rýgl, který pro potíže se zraněným meniskem má značné problémy ve skokanské části severské kombinace.


Extraliga ledního hokeje měla o víkendu na programu své 42. kolo. V nedělních zápasech byly zaznamenány tyto výsledky:

Sparta Praha - Havířov 6:5,

Znojmo - Vsetín 4:3,

Karlovy Vary - Kladno 3:0,

České Budějovice - Pardubice 4:1,

Zlín - Litvínov 5:1

a Vítkovice - Slavia Praha 2:2 po prodloužení.

Kolo zahájila sobotní předehrávka, v níž Třinec hostil soupeře z Plzně. Domácí zvládli pouze první třetinu, kterou vyhráli 3:1 a navíc trefili třikrát tyč. Pak už ledovou plochu ovládli hosté ze západu Čech a po zásluze vyhráli 4:6. Třinecký trenér Antonín Stavjaňa soudí, že výsledek odpovídá poměru sil na ledě. Lodivod Plzně Richard Farda viděl zápas takto:

"První třetinu jsme hráli na čtyři pětky, pak jsme to museli stáhnout, protože nám to totálně nevyšlo. V prvé řadě jsme dávali důraz na disciplínu, protože jsme měli pět vyloučených v první třetině a to se nám nevyplatilo. Dostali jsme tři góly. Stáhli jsme to na tři útoky. Hlavně mladý Koreis dal dva důležité góly a to je potěšení pro celou Plzeň. Je to reprezentant do osmnácti let a my mu dáváme teď šanci, protože máme hodně zraněných. On tu šanci chytil za pačesy, jak se říká."

Po 42. kole vede tabulku extraligy pražská Sparta před Pardubicemi a Zlínem. Poslední Kladno ztráci na předposlední Litvínov čtyři body.


Logo Oh 2002
Necelé tři týdny nás dělí od zahájení 19. zimních olympijských her v Salt Lake City. České hokejisty tam poženou za obhajobou zlatých olympijských medailí možná i tisíce vzkazů od fanoušků. Na hrách v japonském Naganu před čtyřmi lety chodilo hráčům zápas od zápasu stále více zpráv, nyní si povezou básničky a slogany už z domova. Roli se zprávami do olympijské vesnice přiveze dvojice hráčů z extraligy Petr Čajánek a Michal Sýkora. Čajánek, kapitán české reprezentace v zápasech Euro Hockey Tour, převzal minulý týden třímetrovou plachtu se vzkazy fanoušků od dvojice autorů, kteří vyhráli soutěž společnosti Coca-Cola a pojedou hokejisty povzbudit přímo do Salt Lake City. Ve většině z více než tisíce zpráv fanoušci vyjadřují přání na obhajobu zlata z Nagana.

Reprezentační trenér Josef Augusta slíbil, že hned první den po příjezdu na olympijské hry vyvěsí vzkazy v šatně. "Mám zprávy, že se hráči z NHL už těší. Vzkazy si určitě přečtou a dají jim sílu a motivaci do zápasů. Budeme to potřebovat, protože si na náš skalp brousí zuby šest až sedm týmů," konstatoval Augusta. Reprezentačního trenéra požádala o krátký rozhovor Zdeňka Kuchyňová:

Jak hodnotíte letošní šanci českého hokeje?

"Byl bych asi špatný trenér, kdybych tu šanci hodnotil tak, že dopadneme špatně. Já si myslím, že to mužstvo je složené citlivě, je to tým silných hráčů a medaile bude určitě úspěchem."

Někteří hráči jsou zranění. Jak to v současné době vypadá s jejich zdravotním stavem?

"Dlouhodobě zraněný je Roman Hamerlík, ale tam jsou zprávy příznivé s tím, že ke konci ledna by se měl objevit na ledě, měl by začít hrát. Patrik Eliáš už hrál zápasy. Co se týče Jaromíra Jágra, mluvil jsem s jeho maminkou. Říkala, že rehabilituje, chodí na nějaké masáže a je to také otázka dnů, kdy by se měl objevit znova na ledě."


Z nevlídného pražského počasí pojďme na skok za teplem do Melbourne. Na prvním letošním grandslamovém tenisovém turnaji Australian Open si skvěle vede poslední český zástupce Jiří Novák. Poprvé v kariéře postoupil na turnaji této katergorie mezi osm nejlepších, když v neděli porazil Slováka Dominika Hrbatého ve čtyřech setech:

"Musím také přiznat, že jsem byl trošku nervózní to dokončit, protože poprvé dosáhnout čtvrtfinále na grandslamovém turnaji by bylo pro mně úspěchem. Musím ale říct, že ta nervozita nebyla zase taková, až na to, že mi neskutečně vadilo slunce. Do té doby jsem servíroval s přehledem, potvrzoval jsem servisy, jakýkoliv game a věřím, že kdybych servíroval na opačné straně, tak jsem ten třetí set vyhrál. Krásně jsem si nadhazoval před sebe, výborně mi šlo první podání, dělal jsem strašně moc bodů a svůj servis jsem si vyhrával prakticky bez problémů."

Jiřího Nováka, šestadvacátého nasazeného tenistu, čeká v úterním boji o postup do semifinále Rakušan Stefan Koubek.