Český olympijský výbor usnadnil kritéria nominace na zimní hry a schválil výši odměn pro medailisty.

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsal před několika dny na Staroměstské radnici v Praze přihlášku na Zimní olympijské hry v roce 2002. Tím oficiálně potvrdil účast českého týmu v Salt Lake City. Dále pokračuje Kateřina Brezovská.

Členové pléna Českého olympijského výboru rozhodli o nominačních kritériích pro olympiádu. Ty ve srovnání s minulým olympijským cyklem prodělaly změny. Až dosud bylo podmínkou účasti splnit zvláštní výkonostní kritéria stanovená českým olympijským výborem, která byla vždy přísnější než kritéria mezinárodního výboru, nebo mezinárodní sportovní federace. Plénum po bouřlivé diskusi sice ponechalo dosavadní pravidla, ale zároveň na návrh předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska přijalo zásadu, že svazy mohou navrhnout do nominace každého sportovce, který splní pouze mezinárodní kritéria.

"My jsme tady dali větší zodpovědnost svazům, že vlastně ty svazy při splnění mezinárodních kritérii samy rozhodnou, jestli je pro ně prospěšné někoho nominovat, kdo nesplnil ta původní kritéria Českého olympijského výboru. Já myslím, že to je v pořádku a že to jen otevírá možnost posouzení těchto případů."

Předseda ČOV Milan Jirásek také odhadl, kolik českých sportovců se zimní olympiády zúčastní.

"Já si myslím, že to bude tak odpovídat asi tomu, co bylo i do Nagana. Čili, dejme tomu asi takových šedesát sprtovců by tam letělo, tedy že ta výprava bude mít tak kolem té stovky lidí."

Plénum Českého olympijského výboru schválilo také výši odměn pro medailisty. Například český olympijský vítěz dostane za zlato milion korun. Stříbro bude oceněno půlmilionem a bronz třemi sty tisíci korun. Zvýšené částky jsou připraveny pro dvojice a družstva. Pokud hokejisté obhájí prvenství z Nagana, rozdělí si deset milionů korun. Milan Jirásek si ale myslí, že o peníze vůbec nejde.

" Myslím, že jsou to odměny srovnatelné ze světěm. V některých zemích jsou odměny vyšší, ale spíš jsou nižší než dává náš olympijský výbor. Jako naprosto jasné se ukázalo, že odměny jsou pro ty sportovce až na posledním místě. Prostě základní odměnou pro ně je ten úspěch na olympijských hrách. Tohle je takové jenom jakési dodatečné vyjádření toho díku a určitá náhrada těch výloh, které třeba ten sportovec dál má. Jsem přesvědčen, že kdybychom nedali vůbec žádné odměny, že prostě ten zájem a to úsilí v té olympijské přípravě je naprosoto stejné."