Pouhá desetinka sekundy chyběla Kateřině Neumannové k zisku druhé bronzové medaile

K. Neumanova, foto ČTK

Vystoupení českých reprezentantů na zimních olympijských hrách a fotbal ligový i pohárový - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

K. Neumanova,  foto ČTK
Pouhá desetinka sekundy chyběla v pátek české běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové k zisku druhé bronzové medaile na 19. Zimních olympijských hrách v Salt Lake City. V kombinačním závodě na pět kilometrů klasickou a volnou technikou, tedy v jejím oblíbeném, byla po klasické části na osmém místě a do volné pětky si docela věřila. Už před startem do druhé části závodu bylo jasné, že na vítěznou Rusku Olgu Danilovovou a její stříbrnou krajanku Larisu Lazutinovou žádná ze soupeřek nebude mít šanci, ale boj o bronz byl otevřen až do konce. Kateřina Neumannová měla finiš dobře rozjetý. Věřila si na další Rusku Julii Čepalovovou, ale překvapila ji Kanaďanka Beckie Scottová, na níž ji v cíli chyběl pověstný krůček:

"Když jsem vjížděla do cílové rovinky, tak jsem si na Čepalovovou věřila. Opravdu se mi v hlavě promítl závod na 15 kilometrů volnou technikou a když jsem ji přejížděla, tak jsem v bronz už věřila. Beckie Scottová, která žije v Kanadě ve stejné nadmořské výšce jako tady, v čemž měla výhodu, je ve skvělé formě a ač je lepší klasička, tak od poloviny závodu, kdy jsme ji dojeli, to udržela a pak se najednou objevila v cílové rovince. V těch závěrečných deseti, patnácti metrech, když jsem ji uviděla vedle sebe, jsme už s tím nemohla nic dělat. Samozřejmě mně to hrozně mrzí. Desetina sekundy, to je strašně málo."

Kateřinu Neumannovou to mrzelo dvojnásob, protože závod se jel v den jejich devětadvacátých narozenin. A jak se je chystala po závodě oslavit?

"Teď už tady na mně čeká dopingová komisařka, tak už potřetí tady půjdu na doping. Až se teď trošku srovnám, zbalim, tak pojedeme domů a asi si dám možná jednoho panáka na to."