Český hokejový tým má za sebou dva olympijské zápasy

Jaromir Jagr, foto ČTK

Jaromir Jagr,  foto ČTK
Více důvodů k oslavě třinácých narozenin měl v pátek, v den vstupu do olympijského hokejového turnaje, kapitán české reprezentace Jaromír Jágr. Jednoznačné vítězství 8:2 nad celkem Německa, k tomu dvě branky a dvě přihrávky, by ho k tomu opravňovalo:

"Já si to raději nechám až po turnaji. Budeme mít dvě težší utkání za sebou a pak nastupuje play off, takže není vůbec čas na to, abych tady slavil. Ani na to nemám náladu, protože si chci odpočinout. Je to velicetěžký turnaj, je to namáhavé, v této nadmořské výšce se špatně dýchá, nohy jsou těžké, takže každou energii, kterou mohu ušetřit, ušetřím."

A jak viděl vítězný vstup do olympijského klání v zápase s hokejisty Německá?

"Já jsem rád, že to mám za sebou. Byl jsem nervózní jako pes a myslím, že většina hráčů byla nervózní, protože každý potřebuje mít dobrý začátek, když vstupuje do takého turnaje, jako je olympiáda. Klíčem bylo snažit se vstřelit první gól, protože když nevedete proti týmům, jako je Německo, je velice těžké, když se dostanou do vedení, proti ním hrát. Hrají výbornou obranu a jen těžko se proti ním prosazuje. Jsem ale rád, že se mi povedlo dát nějaké góly, ale hlavně, že jsme vyhráli. A i kdybych nedal gól, protože naši fanoušci v Česku očekávali to nejlepší od nás a je to velká odpovědnost je nezklamat."

Zápas se Švédy,  foto ČTK
Lehce zklamáni však fanoušci byli v neděli po utkání se Švédy. Přes skvělou hru se českým hokejistům nepodařilo dotáhnou dvoubrankové vedení a nakonec skandinávským soupeřům podlehli 1:2. Reprezentační trenér Josef Augusta však své svěřence nezatracoval:

"V tom zápase rozhodly přesilovky. Švédové jednu proměnili a ta nás stála vítězství. My naopak. Když jsme ji sehráli, tak jsme nebyli tak důrazní a neměli jsme takové štěstí, abychom ji proměnili. Já si myslím, že to byl velice vyrovananý duel. Švédové zde mají velice silné mužstvo, hrají neskutečně uvolněně, úžasně riskují, vysunují dva hráče až na útočnou modrou, z čímž se hráči, kteří jsou dnes v českém týmu, málo kdy setkávali. To nám hlavně v první polovině utkání dělalo problémy. V té druhé jsme ale měli stejně tolik šancí, jako Švédové, ale hokej už je o tom, kdo dá víc gólů. Švédové dali dva, my jenom jeden."

Nic není ztraceno, olympijský hokejový turnaj pokračuje dál.

Z ostatních výkonů českých reprezentantů v Salt Lake City potěšilo sedmé místo běžecké štafety mužů na 4 x 10 kilometrů, nepotěšilo naopak poslední, deváté místo družstva sdruženářů, kteří po skoku byli šestí.