Česká výprava obsadila na světovém atletickém šampionátu desáté místo v medailové bilanci

Osmé atletické mistrovství světa v kanadském Edmontonu už je minulostí. Česká výprava na něm obsadila desáté místo v medailové bilanci a dvacáté v hodnocení zemí podle dosažených bodů. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Dvaadvacetičlenná česká výprava startovala v Edmontonu se třemi medailovými nadějemi, z nichž jedna zhasla poté, co desetibojař Roman Šebrle závodil se zraněním třísla. Jeho kolega Tomáš Dvořák a po něm i oštěpař Jan Železný však ambice stoprocentně potvrdili a za rekordní výkony mistrovství získali každý již svou třetí zlatou medaili. Tomáš Dvořák zhodnotil závod takto

"Ten závod byl dramatický, nebyl od začátku rozhodnutý, takže myslím si, že vítězství je zcela zasloužené a nakonec i s výborným skore. Takže jsem spokojený, sice ne na 100 procent, ale spokojený jsem."

Další zlatý medailista Jan Železný zhodontil svůj vítězný hod 92,80 metrů takto...

"Při tom pokusu jsem se soustředil na to, abych to hodil trošičku přes záda a byl jsem v takové formě, že to technicky nemuselo být tak dokonalé a přesto to letělo daleko."

Česká reprezentace postrádala na mistrovství světa řadu skvělých atletů. I přesto ale v hodnocení výsledků výpravy převažovaly klady nad zápory. Šéftrenér českého týmu Václav Fišer, který pod dojmem mnoha absencí odjížděl podle svých slov na šampionát s velkými obavami, se nakonec po skončení MS usmíval:

"Měli jsme letos moc těžkou sezonu, v podstatě nás provázela poměrně masívní neúčast naší absolutní špičky. Nakonec tady se ještě přidalo naše eso v rukávu - desetibojař Roman Šebrle. Takže dvě zlaté medaile a 29 bodů mě hluboce uspokojuje z tohoto pohledu. Objevili se také další mladí, noví závodníci. Diskařka Věra Pospíšilová (sedmá), desetibojař Jirka Ryba (šestý), oštěpařka Nikola Toměčková si sáhla na medaili (v konečném hodnocení čtvrtá). Vrátil se v podstatě mezi tu absolutní elitu překážkář Jirka Mužík - spolu s tyčkařkou Pavlou Hamáčkovou byl na osmém místě. Takže já si myslím, že můžeme být s výkonností atletů dost spokojeni."

Kromě radosti, ale vyslovil šéftrenér Václav Fišer i pocity zklamání z některých výkonů v podání českých atletických reprezentantů. Jde o držitelé divokých karet - čtvrtkařka Jitka Burianová a mužská štafeta na 4x400 metrů.

"Nejvíc zklamaný jsem ze štafety protože dostala "divokou kartu" a vždycky ty nominace na "divokou kartu" jsou trošku takové napjatější. Když jsem dělali tu nominaci na "divokou kartu" tak já jsem věděl, že ten postup bude velmi těžký a velmi složitý, ale myslel jsem si, že se o něj víc porvou. Takže já jsem z toho trošku ročarovaný."

"Výpadků v kvalifikacích jsme měli víc než v Seville, ale příští rok třeba zase budou tahat kaštany z ohně oni," dodal Fišer na adresu neúspěšných závodníků, kteří se ale podle něj snažili podle svých momentálních schopností.