Česká výprava odjela do Moskvy na ME v aerobiku s velkými medailovými ambicemi

Aerobik je jedním z nejúspěšnějších českých sportovních odvětví. I proto naše reprezentace obsazuje na nadcházejícím ME v Moskvě v plném počtu téměř všechny vypsané kategorie. Češi by si znovu rádi odvezli bohatou medailovou sbírku, jako tomu ostatně bylo i na všech předchozích šampionátech

Pro mnohé sporty by to byla absolutně nepředstavitelná a především neakceptovatelná situace. Zhruba polovina českých reprezentantů se do Moskvy vydala na vlastní náklady vlakem. Přes poměrně slušný boom sportovního aerobiku ve světě se naší elitě stále nedostávají potřebné finanční prostředky. Své o tom ví i mnohonásobný někdejší šampion a v současnosti reprezentační trenér Jakub Strakoš. Tato funkce ani předešlá úspěšná závodnická kariéra ho rozhodně finančně nezajistili, a tak se musel zároveň vrhnout do komerční sféry.

"Bohužel sportovní aerobik je pouze dobrovolný sport. Člověk to musí dělat, protože ho to baví. Naše tři tituly mistrů světa a pět Evropy nás vůbec finančně nezajistily ba právě naopak. Člověk peníze, které vydělal vrazil zpátky do sportu. Takže musí zkrátka do komerční sféry, kde je poměrně velký přetlak neboť rektoři aerobiku se rekrutují z různých sportovních oblastí."

Za těchto okolností je s podivem, že Češi jsou v aerobiku i přes několikerou generační obměnu stále ve světové špičce. Strakoš pro to má lakonické vysvětlení.

"Ve většině států nefunguje, tak jako u nás, precizní příprava mládeže. U nás se s dětmi pracuje už deset let, takže nepřichází hluchá místa. Jen občas se objeví v nějaké kategorii, ale není jich moc."

Jednoduchou odpověď také nalezl na otázku, zda je složitější býti aktivním závodníkem či trenérem.

"Daleko těžší je role trenéra. Ty nervy, které mám za ty, co jdou na plac jsou obrovské. Když jsem závodil, tak jsem věděl co mám natrénováno a co mám udělat, ale teď pouze trpím, zda to oni udělají. Nejraději bych tam vletěl a udělal to za ně. Takže po psychické stránce je práce trenéra jednoznačně náročnější."

Stručný byl trenér v medailových vyhlídkách pro seniorskou výpravu.

"Myslím, že to bude k deseti medailím. Zároveň předpokládám, že budeme nejúspěšnější výpravou celého šampionátu, protože jí máme největší i nejkvalitnější."

Sportovní aerobik měl při svém rozkvětu dokonce i olympijské vyhlídky. Ty však patrně nenajdou naplnění.

"Olympijský výbor snižuje počet sportů a aerobik, jako gymnastický sport by se do programu dostal jenom tehdy, kdyby šla některá gymnastická disciplína pryč. To zrovna nepředpokládám, protože gymnastika je historicky nejstarší sport na olympiádě."

Jednou z horkých medailových kandidátek bude v Moskvě i Lucie Jiříková. Zraky fanoušků se na ní budou soustředit o to více, že ohlásila odchod ze závodnické scény. Moskevský šampionát by měl završit její veleúspěšnou kariéru. Naše reprezentantka poodkryla důvody svého pro mnohé překvapivého rozhodnutí.

"Když jsem začínala tento rok, tak jsem si chtěla vyzkoušet choreografii. Ale především jsem mezi závodnicemi skoro nejstarší a už tak nějak cítím. Myslím, že člověk by měl najít odvahu a jít pryč. U aerobiku bych samozřejmě chtěla zůstat, nejpravděpodobněji jako trenérka. Ještě nevím, zda budu i normálně pracovat, ale rozhodně bych se chtěla sportu dál věnovat."

Aerobik podobně jako ostatní subjektivně hodnocené sporty pochopitelně přináší řadu pocitů křivdy. Také svěřenkyně Radky Hanákové nebyla vždy spokojena s výroky rozhodčích.

"Bohužel tím, že to rozhodují lidé, tak každý má svůj názor a musím se přiznat, že občas se ukřivděné myšlenky objevili. Ale s tím se nedá nic dělat, prostě člověk to musí brát tak jak to je a musí se s tím smířit."

Evropská šampionka i vícemistryně světa se už těší na tzv. normální život. Ráda by ho začala prohlídkou ruské metropole.

"Budu tam poprvé a asi se tam už nikdy nepodívám, takže bych si samozřejmě na Moskvu udělala ráda čas. Nevím, při závodech je to vždycky hektické, ale pokud mi to vyjde po závodech, tak bych se ráda podívala do města, něco vyfotila a vzala si tak domů nějakou hezkou vzpomínku."

Mistrovství Evropy se v Moskvě uskuteční tento pátek a sobotu, už od úterka do čtvrtka zde budou o světové tituly bojovat junioři a v rámci Světového poháru i kadeti.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio