Hledá se nejpůvabnější sportující Češka

Jana Zábojníková, foto: www.missaerobic.cz
0:00
/
0:00

V sobotu začala v Praze Miss aerobik, už tradiční soutěž o nejpůvabnější sportující Češku. Ve dvanácti městech České republiky postupně probíhají oblastní kola soutěže. Finále se uskuteční v září. Podrobnosti o akci, která si v Česku získává stále větší popularitu, má Lenka Jansová.

V posledních letech se stále víc prosazovaly zástupkyně sportovního aerobiku. Loňská miss Jana Zábojníková i druhá vicemiss z roku 2003 Bára Šulcová se v kategorii fitness týmů dokonce zúčastnily mistrovství světa. Jak uvádí ředitelka soutěže Jana Hajsová, v Miss aerobik ale mohou uspět i rekreačně sportující ženy a dívky:

"Do soutěže se mohou přihlásit děvčata od osmi let v podstatě do nekonečna. Máme pět věkových kategorií. Kategorie Mini Miss je od osmi do deseti let, kategorie Miss aerobik Kadet od jedenácti do čtrnácti a kategorie Miss aerobik Junior od patnácti do sedmnácti let. Hlavní kategorie Miss aerobik je od 18 do 35 let a pak máme pátou, poslední kategorii Missis, to je od 35 let výš."

Nejstarší loňskou účastnicí byla šedesátiletá bývalá profesorka tělocviku.

Soutěžící si zacvičí mimo jiné pod vedením mistra světa ve sportovním aerobiku Davida Hufa. Dnes dvaatřicetiletý lektor aerobiku, který bude také zasedat v porotě soutěže, získal titul mistra světa v kategorii smíšených párů s bývalou manželkou Radkou Hanákovou v roce 1999.

"Naše kariéra odstartovala v roce 1995, kdy jsme se s Radkou dohodli, že zkusíme vytvořit sportovní pár. Jestli to dotáhneme na titul mistrů světa, to nás tenkrát v žádném případě ani nenapadlo. Spíš jsme ale cílevědomou a každodenní pílí na tréninku postupovali stupínek po stupínku výš a výš. Po deseti letech velmi tvrdé práce pod dohledem kvalitních trenérů ten titul vyšel."

Teď trénujete kolik hodin denně?

"Opustil jsem už život vrcholového sportovce, už se orientuji na práci sportovního manažera. Mám na starosti několik sportovních center v Praze, podléhá mně zhruba šedesát instruktorů, o které se starám a kterým připravuji program určený pro nejširší veřejnost, jsem korespondentem několika časopisů zabývajících se zdravým životním stylem. Samozřejmě vedu své pravidelné lekce aerobiku, předcvičuji nejširší veřejnosti, protože 'předávat pohyb dál' se stalo mojí každodenní nutností."

Aerobik je u českých žen stále populárnější. Čím to podle Vás?

"Myslím si, že je to přirozeným vývojem doby, kdy se hlavně dívky a ženy žijící ve městech chtějí líbit, chtějí pro to něco dělat. Vybraly si známý aerobik, protože je to spojení vynikající hudby, tance a sportu. Tanec se v současné době výrazně prosazuje v komerčním aerobiku. Je to trendové sportování ve skupině lidí, kteří jsou stejně 'postižení' zdravým životním stylem a já doufám, že postupně přemluvíme i pány, aby našli cestu do tělocvičen."

Jaký je nejtěžší prvek ve sportovním aerobiku, co bylo pro Vás nejtěžší?

"Když si vzpomenu třeba na naši závodní sestavu, se kterou jsme vyhráli titul mistrů světa, byla nejtěžší naše vzájemná absolutní synchronizace. Dala se samozřejmě natrénovat, ale velmi obtížně: sportovní aerobik je velmi dynamický a rychlý sport, sestava trvá jenom dvě minuty. Pohyby jsou cvičené v obrovské rychlosti a v obrovském pohybovém rozsahu, ve švihu. V individuálních kategoriích muži předvádí extrémně silové výkony na úrovni vrcholových gymnastů, takže obtížné jsou různé silové vzpory, kliky na jedné ruce, různé výskoky v rotacích, jsou to opravdu velmi těžké akrobatické prvky."


Jakub Janda,  foto: ČTK
Česko se o víkendu stalo lyžařskou velmocí. Skokan Jakub Janda obstaral pro Českou republiku další medaili na mistrovství světa v klasickém lyžování. Po čtvrtečním zlatu Kateřiny Neumannové z volné desítky získal v německém Oberstdorfu stříbro na středním můstku. Šampionem se stal Slovinec Benkovič. Janda se přitom po prvním kole usadil na sedmé pozici.

"Že to půjde až tak vysoko, jsem nečekal. Byl bych rád, kdybych zůstal na sedmém místě, ale že to půjde až na druhé místo, to bych nečekal."

Ve skiatlonu skončila sedmá běžkyně Kateřina Neumannová. České závodnici zkomplikoval boj o medaili pád krátce po startu.

"Pomýšlela jsem na medaili, chtěla jsem o ni bojovat. Na jednu stranu nebyla daleko, ale neměla jsem na to a kousek mi tam chyběl. Nemůžu říct, že bych byla vyloženě nespokojená, sedmé místo není špatné, beru to spíš jako průměrný výsledek, na který asi brzo zapomenu, a budu vzpomínat na to zlato z desítky."


Josef Holeček,  foto: ČTK
V 84 letech v neděli zemřel legendární kanoista Josef Holeček. Dvojnásobný olympijský vítěz z Londýna a Helsinek podlehl po dlouhé době těžké nemoci ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Josef Holeček patřil ke slavným postavám československé sportovní historie. Rodák z Říčan u Prahy kraloval na přelomu 40. a 50. let minulého století mezinárodním soutěžím, v roce 1950 se stal mistrem světa. Patřil ke slavné generaci rychlostních kanoistů společně s dalšími olympijskými vítězi Janem Brzákem-Felixem, Bohumilem Kudrnou a Františkem Čapkem. Na Holečkův triumf v závodu na 1000 metrů v Helsinkách v roce 1952 navázal až o čtyřiačtyřicet let později Martin Doktor na olympiádě v Atlantě.