České děti v Madridu se nenudily. 'Objely' svět, pekly chleba a pohádky za nimi přišly až do pokojíčku

Foto: archiv České školy Madrid

Zatímco se část českých žáků vrátila do lavic, ti španělští si ještě počkají. O to usilovněji hledala Česká škola Madrid způsoby, jak i doma zůstat spolu a kreativní. Online se proto nepřesunula jenom pravidelná výuka, ale i výtvarné dílny.

Online výuka v České škole Madrid,  foto: archiv České školy Madrid
Foto: archiv České školy Madrid

Díky online výuce si mohly děti v Madridu užít hodinu z českého statku v podání učitelky a zpěvačky Emy Hubáčkové. Ta své předškolní žáčky pozvala i na výlet za českými skladateli. Na pomoc si přizvala svoji maminku, operní zpěvačku a ředitelku soukromých hudebních kurzů Zpívanky. Děti z České školy si tak mohly poslechnout operní árii zazpívanou přímo pro ně.

Ke klasické hudbě se děti z České školy vrací v průběhu celého školního roku, který je letos tematicky zaměřený na české skladatele. Žáky ještě čeká online výstava o životě a tvorbě Antonína Dvořáka, která je hravě seznámí s jedním z nejznámějších skladatelů. Protože je i v angličtině, mohou se s jeho hudbou seznámit děti nejen z českých rodin. (Výstavu najdete na stránkách České školy Madrid).

Děti v karanténě "objely" svět a učily se péct chleba

Foto: archiv České školy Madrid

Ani Dětský den letos neztratil na akčnosti. Zatímco loni navštívili českou školu roboti, letos byla pro děti připravená virtuální cesta kolem světa. Díky aktivitám a hrám z každého kontinentu objely svět za jedno dopoledne, naučily se například skládat origami nebo zdravit arabsky.

Děti si v karanténě krátily čas i pečením. Český chleba je pro krajany ve Španělsku vždy srdeční záležitostí. Česká škola se proto rozhodla recepty sbírat a pravidelně je vydávala na svých sociálních sítích a stránkách. Chleba chce občas pořádný kus trpělivosti, jak říká s humorem sedmačka Amalia: „Prvních pět pokusů se nám moc nepovedlo, ale teď už jsme na chleba experti.“

Recepty na chleba přišly z Řecka, Ibizy, Chile i z Čech

Foto: archiv České školy Madrid

"Recepty se nechali inspirovat další a další domácí pekaři, až se nám nakonec sešly nejen recepty z Madridu, ale také z Řecka, Ibizy, Chile i z Čech. Díky času stráveném společným pečením tak měly české rodiny nejen blíž ke své kultuře, ale hlavně k sobě navzájem," uvedla představitelka české komunity Elena Bartošová.

Ani o letošní Noc s Andersenem žáci České školy nepřišli. Akce, která dětem přibližuje svět čtení a pohádek a do které se Česká škola Madrid zapojuje již tradičně, proběhla letos trochu jinak. Vodníci, protagonisté letošního ročníku, za dětmi dorazili až do pokojíčků! A to díky jedenáctidílné sérii pohádek na dobrou noc, kterou natočili přímo učitelé a přátelé České školy Madrid.