České firmy loni kupovali hlavně Ukrajinci, Slováci a Rumuni

Foto: franky242, FreeDigitalPhotos.net

Téměř tři a půl tisíce původně českých firem v loňském roce přešlo do zahraničních rukou. Jejich novými majiteli se podle analýzy poradenské společnosti Bisnode nejčastěji stali Ukrajinci. Poprvé od roku 2014 tak předčili Slováky, kteří byli na druhém místě. V uplynulém roce ale také čeští podnikatelé nakupovali zahraniční společnosti.

Petra Štěpánová,  foto: archiv Petry Štěpánové
Ukrajinci se loni stali vlastníky celkem 776 českých společností, tedy 22,28 % z celkového počtu, a o zhruba 200 víc než v roce 2017. Jak dodává analytička ze společnosti Bisnode Petra Štěpánová, nejčastěji šlo o předzaložené podniky, tedy firmy, které nikdy nepodnikaly a byly založeny kvůli následnému prodeji. Podle ní je to nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak začít během 24 hodin podnikat.

"Podnikatelé takovou společnost koupí a mohou okamžitě začít podnikat. Anebo se jednalo o společnosti v raném stádiu rozvoje," dodala Štěpánová.

Na Slovensko loni zamířilo 674 českých firem a silné zastoupení zahraničních kupců měli v roce 2018 také podnikatelé z Rumunska, kteří koupili 194 českých společností, následovaní Rusy a Maďary se 183 společnostmi a dále s mírným odstupem Poláky, do jejichž vlastnictví přešlo 179 podniků.

Podle informací společnosti Bisnode činil základní kapitál českých firem, které v loňském roce přešly do rukou zahraničních vlastníků, téměř čtyři a půl miliardy korun.

Češi kupují firmy v cizině

Foto: franky242,  FreeDigitalPhotos.net
Také čeští investoři stále více hledají zajímavé příležitosti v zahraničí. Jen za první loňské pololetí podle analýzy poradenské společnosti EY nakoupili 167 společností, což Česko řadí mezi nejaktivnější investory střední a východní Evropy.

"Je to pokračování trendu z minulých let, kdy výborná ekonomická situace generovala velké množství transakcí a pořád ještě jedeme na té vlně,"řekl už dřív Českému rozhlasu Štěpán Flieger, ředitel oddělení fúzí a akvizic společnosti EY.

V první polovině loňského roku také čeští podnikatelé za jiné firmy víc utráceli - v přepočtu zhruba 235 miliard korun. Mezi největší transakce patří expanze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na Balkán. Loni od norského operátora Telenor převzal jeho pobočky v Maďarsku, Bulharsku, Srbsku a Černé Hoře, a to podle odhadů v přepočtu za 71 miliard korun.

Podle Štěpána Fliegera se dá pokračování vysoké transakční aktivity očekávat i v roce 2019.