Česko lobuje v Evropě za vytvoření pivní aliance

Česká republika hledá spojence proti pivní dani, kterou chce zavést Evropská unie. Česko a šest dalších zemí by měly zvýšit spotřební daň u piva asi o pětinu. Tím by samozřejmě pivo na trhu podražilo. V této souvislosti se spekuluje o tom, že Brusel podléhá tlaku vinařské lobby. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Evropská unie plánuje růst ceny alkoholu v letech 2008 až 2010. Pro takový krok existují očividně dva důvody. Jednak chce Brusel přitvrdit boj s alkoholem. Jednak příjmy z prodeje alkoholu vždy potěší každého ministra financí. Minimální spotřební daň na alkoholické nápoje si přitom stanovila unie už v roce 1992 a od té doby se minimální daň nikdy neměnila. Český eurokomisař Vladimír Špidla v této souvislosti připomíná, že o zvýšení daně požádali už před časem Evropskou komisi ministři financí všech zemí jednomyslně, tedy včetně českého ministra financí. A Špidla zároveň dodává.

"Je také zajímavé, že Česká republika má v současné době vyšší zdanění, než je minimální evropská sazba."

Zvýšení spotřební daně podle návrhu unie by znamenalo zdražení piva v Česku o třicet haléřů, reálně však zhruba o korunu, protože do nárůstu ceny by se promítla i vyšší daň z přidané hodnoty a marže prodejců. Ani tak nevidí Špidla nějaký dramatický růst ceny piva. Navíc je podle něj pivo oproti jiným alkoholickým nápojům zdaněno mírně.

"Minimální sazba je 0,748 euro na hektolitr, zatímco vína typu portské nebo sherry mají 45 euro na hektolitr a kořalky mají 550 euro na hektolitr. Zdanění piva je tedy minimální."

Jiří Fusek
Na druhou stranu s tvrzením, že pivo je zdaňováno v unii jen minimálně, nesouhlasí předseda Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.

"Hektolitr a jeho zdanění je jedna věc, ale objem alkoholu v tom nápoji je zase něco jiného. Myslím tedy, že pivo je silně zdaňováno."

Čeští pivovarníci považují současný tlak Evropské komise na zvyšování spotřebních cen u piva za nemístný. Tvrdí, že jde o neférovou hru. Portské a sherry sice podléhají zdanění, což už zmínil i eurokomisař Vladimír Špidla, jenže na běžná vína se spotřební daň nevztahuje. Také podle zemědělského analytika Petra Havla jdou současné návrhy z Bruselu na ruku západoevropským vinařům

"Je to vlastně určité vítězství poměrně mocné evropské vinařské lobby, která tím, že způsobí zdražení konkurenčních nápojů, vytváří větší prostor pro konzumaci vína."

Vladimír Špidla oponuje.

"Nejde o ústupek tradičním vinařským státům, protože žádost o zvýšení spotřební daně prošla jednomyslně u všech evropských států. Kdyby jeden pivařský stát řekl, že se daň nebude zvyšovat, tak by tento návrh nebyl předložen. Na druhé straně je pravda, že vína a šampaňská vína mají v současné době nulovou sazbu. A protože ministři financí nepožadovali, aby se tato sazba změnila, tak se nezměnila."

Návrh Evropské komise na zvýšení spotřební daně u piva ještě neznamená, že tato daň bude opravdu zvýšena. Návrh musí ještě schválit všechny členské země. A tady dochází k poněkud paradoxní situaci. Česká republika se nyní snaží plány Bruselu zablokovat, i když české ministerstvo financí před časem souhlasilo se zvýšením spotřební daně. Odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman chce věc řešit v Radě ministrů. Velmi aktivně vystupuje také ministr zahraničí Alexandr Vondra. Hned při své první zahraniční cestě v září zamířil do Německa a mimo jiné tam navrhl vytvořit tzv. Alianci pro pivo. Podle Vondry český a německý pivní národ nepochopí, proč by měla být zvýšena daň na pivo, zatímco víno by ji mělo dál nulovou. Potíž je v tom, že i v Německu je silná vinařská lobby, takže je nutné počkat, jak Berlín na iniciativu Prahy zareaguje. Ministr zahraničí chce ale hledat spojence i v Rakousku nebo v Polsku. Také Irům minulý týden nabídl Alexandr Vondra myšlenku pivní aliance. To, že Irsko se jeví jako potenciální výborný spojenec potvrzují i statistiky. Irové v žebříčku spotřeby se 131 litry chmelového moku na hlavu za rok totiž sekundují Čechům, kteří jsou se 159 litry absolutními rekordmany. Praha je prý ale připravena použít v krajním případě i veto a návrh Evropské komise zamítnout. V daňových otázkách je to možné. A jakou šanci na přijetí má návrh podle eurokomisaře Vladimíra Špidly?

"Vzhledem k tomu, že návrh byl už jednou členskými státy schválen, dá se předpokládat, že jeho cesta je do určité míry připravena. Na druhé straně je zřejmé, že dokud není hlasování ukončeno, nemůže nikdy žádný návrh vstoupit v platnost."

Jak řekl Radiu Praha výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý, pivovarníci samozřejmě iniciativě ministra zahraničí tleskají. "Věřím, že aliance by mohla vzniknout, zejména s Německem a Irskem. S oběma zeměmi máme výborné vztahy," dodal Veselý. Připomenout by se ale měla ještě jedna věc. Jak už bylo řečeno, minimální spotřební daň na alkoholické nápoje, kterou si stanovila unie, se od roku 1992 neměnila, nicméně spotřební ceny alkoholu od té doby vzrostly o více než 30 procent. A tento týden oznámil plzeňský Prazdroj, největší výrobce piva v zemi, že po dvou letech opět zdraží sudová piva. Pilsner Urquell zdraží od 1. listopadu o korunu čtyřicet, půllitr točených ležáků Gambrinus a Radegast o korunu a výčepní Gambrinus a Radegast budou dražší o 60 haléřů. Vzhledem k tomu, že Prazdroj je nejsilnějším hráčem na trhu, dá se očekávat, že ho brzy budou následovat další pivovary.