Česko na talíři: Koláče. Mají i svůj mezinárodní den
Koláče mohou být velké jako mince. Ty jsou svatební. Naopak největší mají v průměru kolem 30 centimetrů. Na Chodsku nanášejí na koláč půlcentimetrovou vrstvu ochuceného sladkého tvarohu a do něj pak cukrářskými pytlíky a vytváří květinové motivy nebo různé ornamenty z makové náplně. Velké koláče jsou jako malé obrazy, každý je originál. Na druhé straně naší země, na Valašsku v Beskydech se zase pečou tzv. frgály. Nesmíme zapomenout na další slavné druhy koláčů. Jsou to třeba ty dvojctihodné z Moravy - plněné tvarohem a navrch zdobené kouskem povidel a drobenkou. Koláče mají i svůj mezinárodní den. Připadá na 23. ledna.
Související
-
Česko na talíři
Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?