Česko-německý fond budoucnosti slaví čtvrtstoletí. Jedinečný příběh úspěchu, říká německá ministryně

Už 25 let podporuje Česko-německý fond budoucnosti vzájemné porozumění a spolupráci mezi Čechy a Němci. Ve čtvrtek se při této příležitosti konala v Berlíně slavnostní akce, která zahájila víkendové oslavy polokulatin fondu. Ten byl pozván do Berlína jako speciální host Slavnosti občanské společnosti (Bürgerfest) spolkového prezidenta. Na slavnost fond vypraví z Prahy speciální kulturní vlak.

Braniborská brána v Berlíně | Foto: Ferdinand Hauser,  Radio Prague International

Mezi hosty čtvrteční slavnostní akce, která se konala u Braniborské brány v Berlíně, byli zástupci obou zemí z oblasti kultury, z řad tvůrců projektů, podporovatelů a také z politiky.

„Dnes slavíme jeden z nejúspěšnějších bilaterálních podniků ve střední Evropě. Německo-český fond budoucnosti jako pilíř spolupráce mezi dvěma zeměmi nemá obdoby. Je to jedinečný příběh úspěchu. Kdyby Fond budoucnosti neexistoval, musel by být vynalezen,“ uvedla v uvítacím projevu německá ministryně pro Evropu Anna Lührmannová (Zelení).

Současný český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka byl v roce 1998 prvním jednatelem Fondu budoucnosti za českou stranu. „V krasobruslení existují kategorie povinného a volného bruslení. Když jsme zakládali fond, bylo to povinné, dnes je to volné bruslení,“ nabídl srovnání.

Tomáš Kafka | Foto: Jens Schicke,  Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Fond každoročně podporuje stovky projektů z oblasti kultury, výměny mládeže či obnovy společného kulturního dědictví. Mezi těmi novými je podpora bilaterálního setkávání, zejména v pohraničí. Program se jmenuje "Rok na hranici". Fond vybral osm příhraničních regionů a pro každý z nich jmenoval koordinátora.

„Mým úkolem bylo cestovat a oslovovat lidi, abych zjistil, zda mají ambice přenést oblast, ve které působí, do česko-německého kontextu. Pokud měli motivaci, pomáhal jsem jim například při hledání partnerských sdružení,“ přiblížil pro Radio Prague International Max Melzer, který byl vybrán pro region Liberec/Reichenberg.

Přiznal, že byl sám překvapen, jak velký zájem o německo-českou spolupráci v regionu byl. „Když jsem oslovoval organizace, jen velmi zřídka jsem narazil na lidi, kteří o možnosti navázat přeshraniční spolupráci vůbec neuvažovali,“ uvedl s tím, že jeho práce na sasko-české hranici přinesla už i své ovoce například v podobě partnerství dvou mládežnických center.

Kulturní vlak

Max Melzer | Foto: Rok na hranici

Pro Fond budoucnosti byla ale čtvrteční slavnost pouze začátkem jubilejního víkendu, kdy se v zámku Bellevue – sídla spolkového prezidenta – uskuteční Občanský festival spolkového prezidenta, jehož partnerskou zemí je letos Česká republika. V sobotu bude také z Prahy vypraven do Berlína zvláštní vlak, kde některé vagony budou sloužit jako umělecká pódia s literárními, hudebními a divadelními vystoupeními.

„Oslavy začínáme ve vlaku. Naplánovali jsme pestrý kulturní program, se kterým plánujeme výlet plný dobré německé a české zábavy a dobré hudby,“ říká Eva Brychtová z Fondu budoucnosti a pokračuje:

„V prvním vagónu česko-německý spisovatel Jaroslav Rudiš představí svoji knihu a bude mluvit o jednom ze svých oblíbených témat: cestování vlakem. Ve druhém se v obou jazycích odehrávají představení německo-českého kabaretu 'Das Thema – to téma'. Ve třetím vagónu si můžete poslechnout muzikantku Žofii Dařbujánovou z kapely MyDy.“

Jaroslav Rudiš | Foto: ČT24

Vlak se ale neskládá jen ze tří vozů s kulturně zábavným programem. Každý, kdo potřebuje trochu relaxace, si ve vlaku stále najde vhodné místo.

„Máme pro tento účel čtyři další vagony, ve kterých neprobíhá žádný program. Můžete si tam odpočinout, něco sníst nebo si popovídat. A když budete mít chuť, vždy můžete nasednout do některého z vozů s kulturním programem,“ doplňuje Eva Brychtová.

Slavnost v Bellevue

Jan Lipavský | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Kulturním vlakem pojede i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Společně se spolkovým prezidentem Steinmeierem pak slavnost v Bellevue zahájí. Fond budoucnosti, který je tam speciálním hostem, k účasti na slavnosti přizval desítky českých a německých organizací, které budou v parku reprezentovat pestrost česko-německé spolupráce. Nechybí ani Radio Prague International - na stánku číslo 54, společně s Velvyslanectvím České republiky.

Z hudebních vystoupení fond upozorňuje na česko-německou-gypsy jazzovou kapelu Django Always, na taneční show z Řezna a Plzně v podání Swingmaniacs či kulturní střet jazzové a cimbálové hudby. Na programu jsou i nový cirkus, fotbalová škola, akrobatické duo Bratři v tricku.

Spejbl a Hurvínek | Foto: Julie Kalodová,  Český rozhlas

Chybět nebude ani Divadlo Spejbla a Hurvínka. Za vrcholy programu fond považuje společný koncert barokního orchestru Collegium 1704 s Vojtěchem Dykem, vystoupení české elektroswingové kapely MYDY či performance Divadla V.O.S.A.

Pro fond je podle jeho vedení festival dobrou příležitostí prezentovat tvorbu za posledních 25 let. „Za tuto dobu jsme již dokázali podpořit desítky tisíc projektů, které vytvořily živou a inspirativní českou část německé čtvrti. A kde lépe oslavit to, čeho česká a německá občanská společnost od té doby dosáhla, než na Festivalu občanské společnosti?“, zdůrazňují jednatelé Petra Ernstbergerová a Tomáš Jelínek.

Petra Ernstberger a Tomáš Jelínek | Foto: Ferdinand Hauser,  Radio Prague International