Česko přispívá k jaderné bezpečnosti

Barack Obama, foto: ČTK

Zástupci 47 zemí účastnících se ve Washingtonu summitu o jaderné bezpečnosti se zavázali, že do čtyř let zajistí všechny nebezpečné jaderné materiály tak, aby se nemohly dostat do rukou teroristů. Americký prezident Barack Obama na závěr dvoudenní vrcholné schůzky prohlásil, že díky tomu bude svět výrazně bezpečnější.

Vrcholného setkání ve Washingtonu se účastnily zejména země s aktivním, začínajícím či plánovaným jaderným programem či výzkumem. Nechyběla mezi nimi ani Česká republika. "Nejsme tady proto, abychom si odváželi domácí úkoly. Nejsme součástí problému, jsme případně součástí řešení, které umíme. Náš veškerý jaderný materiál, ať už je to pro výzkum v Řeži anebo jaderný materiál v temelínské elektrárně, je zajištěn velmi bezpečně,"řekl během summitu premiér Jan Fischer:

Foto: ČTK
"Tam zněla témata, v nichž jednotliví státníci představovali svoje programy, jak zabránit tomu, aby se jaderný materiál nedostal tam, kam nemá. Myslím si, že náš Státní úřad pro jadernou bezpečnost má situaci zcela pod kontrolou, řadu let se chová vysoce profesionálně a všechna naše jaderná zařízení a práce s jaderným materiálem či odpadem probíhá striktně podle mezinárodních standardů. Myslím si, že Česká republika je země, která i příkladně spolupracuje s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii."

Hostitel summitu, americký prezident Barack Obama jeho účastníky varoval před jaderným terorismem a zdůraznil, že mezinárodní společenství musí takové hrozbě předejít, což se podle Jana Fischera setkalo se všeobecným souhlasem:

"Ze všech těch vystoupení státníků, lídrů světových, kteří sem byli pozváni, zní plná podpora tomuto přístupu. A dokonce ten summit nebude poslední. Jižní Korea se přihlásila k organizování takovéto akce za dva roky, v roce 2012 v Jižní Koreji."

Jan Fischer a Barack Obama,  foto: ČTK
Washington považuje summit za úspěch, i když závěrečné komuniké je pouze nezávazný dokument. Premiér Fischer však soudí, že se americkému prezidentovi daří představu beznukleárního světa naplňovat:

"Jako silný politik nemůžete mít slabé vize. To je první věc. A k těm vizím vede řada kroků a zdá se, že americký prezident ty kroky dávkuje velmi pečlivě a věnuje se jim velmi systematicky. Mám pocit, že on ty vize je schopen proměňovat, alespoň ty kroky o tom svědčí. Máme za sebou podpis nového STARTu v Praze, máme za sebou tento summit, který byl věnovaný velmi praktickým otázkám snižování nukleárních rizik a nukleární hrozby. Byl celý věnovaný tomu, aby se jaderný materiál, který je používaný pro vojenské nebo mírové účely, nedostal do rukou nepovolaných, především máme na mysli samozřejmě teroristů."

Barack Obama,  foto: ČTK
Sám prezident Obama se domnívá, že díky dohodě účastníku summitu bude svět výrazně bezpečnější:

"Shodli jsme se na efektivním programu mezinárodní spolupráce a vyzýváme ostatní státy, aby se k nám připojily. Z naší diskuse vyplynulo, že nepotřebujeme žádné další instituce, potřebujeme posílit ty současné, a také upevnit naše partnerství."

Podle šéfa Bílého domu se účastníci summitu, mezi nimiž byla i Česká republika, zavázali ke smysluplným krokům, které jsou ochotni okamžitě realizovat.