Česko si v rovnosti žen a mužů pohoršilo. V rámci EU je na 23. místě

Zdroj: Evropská komise

Ze zprávy Evropského institutu pro genderovou rovnost, který představil letošní index rovnosti žen a mužů, vyplývá, že se země Evropské unie od loňska mírně zlepšily, stále však dosahují v průměru pouze zhruba dvou třetin ze sta možných bodů. Česko si v pořadí 28 zemí proti loňsku pohoršilo o dvě příčky na 23. místo.

Česko je v přístupu k ženám a mužům šestou zemí Evropské unie, ve které se rozdíly mezi oběma pohlavími projevují nejvýrazněji.

Index rovnosti hodnotí šest oblastí života: práci, peníze, zdraví, vzdělávání, podíl na moci a trávení času. Český výsledek se od loňska zlepšil podobně jako ten celounijní o půl bodu na 56,2. Za posledních 13 let se české skóre zvýšilo celkem o 2,6 bodu.

Nejmenší je podle indexu rovnoprávnost českých žen a mužů v podílu na moci, kde nedosahuje ani 30 procent. České ženy mají také v průměru o dvacet procent nižší plat než muži. Spravedlivý přístup k oběma pohlavím se podle Radana Šafaříka z Úřadu vlády nepodařilo zajistit ani Vládní strategií pro rovnost mezi lety 2014 až 2020.

"Ostatním státům Unie se odstraňování nerovností žen a mužů daří o něco lépe a rychleji než nám. Vůbec nejhorších výsledků dosahujeme v zastoupení žen v politice a dalších rozhodovacích orgánech, jako jsou třeba státní firmy," řekl Českému rozhlasu.

Epidemie nerovnost prohloubila

Nerovnost mezi ženami a muži navíc podle Kristýny Veitové z Akademie věd prohloubila i epidemie koronaviru.

"Jak po stránce finanční, například proto, že pracují více na částečné úvazky, kterých se firmy zbavují v obtížných časech první, tak ale i po stránce společenské a soukromé," řekla Českému rozhlasu.

Podle Indexu rovnosti totiž při distanční výuce zůstávají s dětmi doma častěji právě ženy.