Česko stále usiluje o miliardy z privatizace Mostecké uhelné společnosti

Česká republika má stále zájem získat peníze, které leží na švýcarských účtech kvůli podezřelé privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Jde o část z přibližně 600 milionů švýcarských franků, což je něco málo přes 12 miliard korun. Peníze nyní leží na stovce účtů ve švýcarských bankách.

Švýcaři otevřeli vyšetřování obchodů s akciemi Mostecké uhelné společnosti už v roce 2005. Důvodem bylo podezření, že ze společnosti byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla převedena do Švýcarska a zde takzvaně "vyprána". Švýcarská strana se už před časem na Česko obrátila s tím, zda se chce k trestnímu řízení a nároku na peníze připojit. České úřady však s odpovědí váhaly příliš dlouho a nakonec se v termínu připojit nestihly. Česko se snažilo ještě situaci řešit následně, na konci loňského roku ale švýcarské úřady odmítly prominout lhůty pro účast v řízení. Ministerstvo financí se potom odvolalo. Výsledek posledního odvolání bude známý v únoru. Vicepremiérka Karolína Peake popsala další postup státu.

"Podle švýcarského práva zřejmě existuje i nějaký způsob, jak se domáhat škody nikoli z pozice poškozeného v trestním řízení, ale zkrátka vyčíslit tu škodu, kterou Česká republika identifikuje, a tuto žádat nikoli jako účastník v trestním řízení, ale v rámci jakéhosi připojení jako civilní účastník vedle trestního řízení jako takového."

Jiří Pospíšil
Řešení situace navrhuje i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Českému rozhlasu popsal několik způsobů.

"Tam jsou dvě možnosti, z nichž jedna je jakési přihlášení do trestního řízení, které umožňuje zablokování oné částky a požádání o onu částku v rámci trestního řízení. Třetí varianta, kterou já osobně považuji za nejvíce pravděpodobnou a osobně bych doporučoval na té věci asi nejvíce pracovat, je pak klasická civilní žaloba, se kterou by se mělo ministerstvo financí obrátit na švýcarské soudy."

Civilní žalobu přitom ministerstvo financí už připravuje. S jejím případným podáním ale musí úřad počkat na rozhodnutí ohledně nejnovějšího odvolání Česka. Zdůrazňuje to i vicepremiérka Karolína Peake.

"Tu budeme podávat až v případě, že nám nebude prominuto propadnutí oné lhůty, takže uvidíme. Bude potom připravena tak, aby mohla být podána neprodleně, abychom žádné další lhůty nepromarnili."

Karolína Peake,  foto: Vláda ČR
Průtahy českých úřadů také nyní vyšetřuje policie. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se rozhodl podat kárné žaloby na čtyři státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze. Občanské sdružení Veřejnost proti korupci také vyčíslilo náklady státu kvůli nepřipojení k trestnímu řízení ve Švýcarsku. Dosáhnou podle něj minimálně 27 milionů korun. Podle právničky Hany Marvanové, která je ve výboru sdružení, bude muset Česko kvůli podání civilní žaloby zaplatit jen na soudním poplatku 20 milionů korun. Občanské sdružení také pátrá po tom, kdo je za zdržení žaloby zodpovědný. Českému rozhlasu řekla Hana Marvanová.

"Jsou to ty osoby, které obdržely přípis ze Švýcarska nebo přípisy z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Může to být pan ministr, může to být jeho náměstek, vrchní ředitel. Budou to konkrétní osoby, které tu věc měly na starosti a které ji měly vyřídit, případně osoby, které to nevyřídily, když jim to nadřízený uložil. Totéž na vrchním státním zastupitelství, ale tam už jsme dál, protože pan ministr spravedlnosti podal kárné žaloby, takže už bylo identifikováno, kteří státní zástupci konkrétně selhali a nekonali včas."