Česko tentokrát věřitelem

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Mezinárodní měnový fond je organizace přidružená k OSN, která si klade za cíl usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci, podporovat stabilitu směnných kurzů a prostřednictvím půjček podporovat státy zažívající hospodářské potíže. Česko si tentokrát nepůjčilo od tohoto fondu, ale naopak jemu poskytlo půjčku.

Česká národní banka půjčí Mezinárodnímu měnovému fondu až jednu miliardu a 30 milionů eur, což je v přepočtu něco přes 26 miliard korun. Příslušnou dohodu podepsaly obě instituce ve středu. Důvody půjčky vysvětlil Petr Zahradník z České spořitelny:

"Ten závazek vzešel z loňského jednání Evropské unie a skupiny G 20. Obě seskupení se shodla na tom, že je zapotřebí vytvořit nějaký dodatečný zdroj, zatím na úrovni Mezinárodního měnového fondu, ze kterého budou poskytovány prostředky potřebným. Česká republika se svým skrovným dílem, který představuje zhruba jedno procento té celkové sumy. na tomto podílí."

Foto: Evropská komise
Celkem by Evropská unie mohla Mezinárodnímu měnovému fondu půjčit 75 miliard eur, dosud mu členské státy unie poskytly 50 miliard. Podíl České republiky je sice malý, ale vypovídá o tom, že naše ekonomika nepotřebuje pomoc a je dost silná na to, aby pomáhala jiným. To, že se Česko dostalo mezi věřitelské země, je podle Petra Zahradníka dobrým signálem:

"Dobrá zpráva je, že nejsme ve stavu Maďarska či jiných zemí, které tuto pomoc potřebují. Dobrá zpráva je i to, že máme na to, abychom svým skromným dílem pomohli."

Půjčka poskytnutá českou centrální bankou Mezinárodnímu měnovému fondu je vratná a samozřejmě úročena, zdůraznil Petr Zahradník z České spořitelny:

"To je čistě úvěrový přerozdělovací mechanismus na základě půjčky, která je sice úročená spíše symbolicky okolo jednoho procenta. Samozřejmě, že jako členská země Mezinárodního měnového fondu vkládáme i členský podíl, ale to je v podstatě zase majetkový podíl na něčem společném, takže není to dar, určitě. V případě této dohody se podílíme čistě jako věřitel, poskytovatel půjčky potřebným, nikoliv jako dárce."

Už dříve Mezinárodní měnový fond z takto shromážděných finančních prostředků pomohl například zadluženému Maďarsku, které se kvůli krizi dostalo do bezvýchodné situace. V současnosti se spekulovalo o tom, že fond možná bude muset pomoci Řecku, jež se podobně jako Maďarsko ocitlo v hluboké rozpočtové krizi. Řecko ale zatím Mezinárodní měnový fond o pomoc nepožádalo.