Česko v komentáři

Petr Nováček

Dvě neúspěšné volby nového prezidenta České republiky rozhýbaly mnohdy stojaté vody uvnitř parlamentních politických stran. Josef Kubeczka se spolu s komentátorem Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petrem Nováčkem pokusí alespoň částečně nahlédnout do jednotlivých stranických kuchyní. Dnes se zaměřili na strany vládní koalice.

Začněme u vládních sociálních demokratů, u nichž se zřejmě volební neúspěch odrazil nejvíce. Hned v prvních kolech obou voleb vypadli jejich kandidáti. U Jaroslava Bureše to ani tak moc nepřekvapilo, ale expremiér Miloš Zeman byl všeobecně považován za jednoho z favoritů. Nakonec pro něj zjevně nehlasovala ani značná část sociálních demokratů. Co to podle Vás uvnitř strany způsobí?

"Co to způsobí, to uvidíme na nadcházejícím 31. sjezdu sociální demokracie, který se sice bude konat až poslední víkend v březnu, ale cosi se dá tušit již dnes a dokonce cosi se ví. Rozhodujícím mužem sociální demokracie toho času není premiér a předseda Vladimír Špidla, ale, podle všech známek, první místopředseda strany a místopředseda vlády Stanislav Gross. Ten nejspíš rozdává karty, alespoň tak zní informace z nitra této strany. Ten také nejspíš bude stát za tím zvláštním aranžmá s panem Burešem a také za tím zvláštním, důsledně nejednotným hlasováním sociálnědemokratických poslanců, dílem i senátorů. Mýlí se ovšem ten, podle mého soudu, kdo by se domníval, že Gross jde, tak řečeno, po krku premiérovi a předsedovi strany Špidlovi. Troufám si tvrdit, že Grossovi vyhovuje pozice být druhý v pořadí a z tohoto druhého místa stranu kontrolovat, vynášet překvapivé karty a různými kuloárovými a jinými prostředky dosahovat změn, které on perspektivně považuje za výhodné pro stranu, pro její pozice, ale také pro sebe."

Myslíte si, že je ohrožena pozice Vladimíra Špidly v čele vlády?

"Já si myslím, že bezprostředně není právě proto, co už jsem řekl. Stanislav Gross, podle všeho, co je slyšet ze sociální demokracie, nechce být v současné chvíli nástupcem Vladimíra Špidly. Mimochodem, on má dost času čekat. Je to politik relativně jarého věku, takže nemusí pospíchat."

U zbývajících členů vládní koalice, tedy u lidovců a unionistů, je zdánlivý klid. Není to v případě změn v sociální demokracii jen klid před bouří?

"Tak, to víte, unionisté... Tam je zdánlivý klid neustále, ale současně je to strana, která dlouhodobě hledá sama sebe. Kdo byl před nedávném na unionistickém sjezdu v Brně, tak by mi to nejspíš potvrdil. Unionisté mají vážné dilema. Na jedné straně se zavázali být účastní této vlády, a oni ten závazek myslí vážně. Na druhé straně nechtějí zklamat své voliče, o nichž si myslí, že to jsou především stoupenci liberální, pravicové politiky. V tom případě pro ně je a ještě bude zatěžko podporovat některé kroky vlády, jíž jsou členy, které ovšem vévodí sociální demokracie s politickým programem a iniciativami, jež unionistům nemohou z pravicového hlediska vyhovovat. Těžko odhadnout, co se bude v Unii svobody-Demokratické unii dít dál. Zatím, pokud jde o voličské preference, je někde pod třemi procenty a kdyby došlo na předčasné parlamentní volby, tak mnohé nasvědčuje tomu, že v příštím parlamentu už by se neocitla. Pokud jde o lidovce, tam se hodně spekulovalo o tom, zda-li to, co se teď dělo ve vládě kolem rozpočtu, předtím paní Marvanové a teď hlavně, co se děje v koalici a v sociální demokracii, oslabí či neoslabí a do jaké míry pozici Cyrila Svobody. Před zhruba šesti, sedmi týdny se konalo nejvyšší mezisjezdové grémium lidovců - Celostátní konference, kde přišel na přetřes i nadcházející sjezd lidovců. Lépe řečeno téma, kdy by se měl konat - zda-li na jaře nebo až na podzim, protože lidovci nemají ve stanovách určeno, kdy přesně to musí být. Musí to být v tomto roce, ale není řečeno kdy. Padl tam návrh, ze skupiny, které se říká Kasalova a Kalouskova, to jsou oponenti Cyrila Svobody, aby to bylo už letos na jaře, v červnu. To by bylo pro Cyrila Svobodu méně výhodné, protože by měl málo času na to, aby přesvědčil o své způsobilosti jako ministr zahraničí, místopředseda vlády a vážný koaliční partner, o svých kvalitách, než kdyby sjezd byl na podzim. Mimochodem také v červnu bude referendum o vstupu České republiky do Evropské unie. I to by nebylo pro vyřizování vnitrostranických záležitostí zrovna dobré. Návrh skupiny Kasal-Kalousek získal zhruba jen pětinu hlasů, tak že Svoboda zatím, zdá se, se drží v lidové straně pevně. To, co se ozývá, že jeho pozice jsou podemlety, jsou možná spíš agitační tahy některých jeho odpůrců, kteří mají kontakty i do médií a svá v této chvíle spíše zbožná přání dávají takto na srozuměnou."

Mým hostem ve studiu byl komentátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Petr Nováček.