Českou republiku trápí tropická vedra

V Česku padají teplotní rekordy, foto: ČTK

V Česku padají teplotní rekordy. Teploty už několik dní překračují tropickou třicítku a vedra mají pokračovat i v nejbližších týdnech. Jaký to má dopad na každodenní život, zjišťovala Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Zatímco na Kanárských ostrovech je v těchto dnech příjemných pětadvacet stupňů, v České republice se teploty šplhají přes třicet. Ve středu tu dokonce padaly desítky let staré teplotní rekordy:

"Překonaný byl v Plzni - Mikulce, 34,8 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v Tušimicích, 36,4 stupně Celsia,"

potvrdil Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. V Plzni tak vedro překonalo rekord starý víc než čtyřicet let. V Praze dokonce padl stojednačtyřicetiletý rekord. V Klementinu, kde se měří teploty soustavně od r. 1775, ukázal teploměr 34,3 stupně. O celých šest desetin tak byla překonána teplota vzduchu naměřená v roce 1865. A jak uvádí Alois Sokol z Českého hydrometeorologického ústavu, vedra budou - byť s malými přestávkami - panovat dál:

"V dalších dnech bude příliv velmi teplého vzduchu na naše území pokračovat. V pátek ovlivní počasí u nás nevýrazná studená fronta, která se projeví pouze lokálními bouřkami. Výraznější frontu pak očekáváme až v neděli. Ta přinese víc bouřek a mírné ochlazení, zejména v úvodu příštího týdne."

Foto: ČTK

Vysoké teploty zhoršují ovzduší. Na řadě míst republiky byl překročen ozonový limit, na Ústecku se objevil smog. Vysoké koncentrace ozonu byly naměřeny i v Praze, v Mostě, v Teplicích, v Pardubicích nebo v Brně.

"Nejvyšší koncentrace přízemního ozónu jsou většinou v době mezi 14. a 19. hodinou a poté se opět snižují. V noci jsou potom pod imisním limitem,"

upřesnil ústecký meteorolog Daniel Tudor.

Vedro dopadá především na seniory, malé děti a chronicky nemocné lidi, především kardiaky. Záchranáři ve všech krajích denně vyjíždějí k desítkám případům kolapsů. Jen ve Středočeském kraji bylo ve středu takových výjezdu téměř padesát. Mluvčí pražské záchranné služby Simona Cigánková uvedla, že v horkém počasí trpí i diabetici, přibývá srdečních slabostí a psychóz.

Foto: ČTK
"Při takovýchto změnách teploty se dá očekávat zvýšený počet zásahů našich záchranářů u případů nevolnosti, kolapsů z vedra, bolesti na hrudi, dušností, úžehů a úpalů. Na případný nápor výjezdů je pražská záchranka samozřejmě připravena."

Vedro ovšem zvyšuje i nebezpečí požárů. Hasiči proto vyzývají, aby lidé dodržovali přísný zákaz kouření a rozdělávání ohně v lesích. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je také nutné počítat se zhoršením kvality povrchových i podzemních vod, zasycháním vegetace a neúrodou zemědělských plodin. Ve specifických případech by se mohla zhoršit epidemiologická situace a mohly by se rychleji šířit nákazy.

Současné horké počasí by podle výhledu meteorologů mělo trvat až do poloviny srpna.