Český boxer Rudolf Kraj se chce do tří let stát mistrem světa

Rudolf Kraj (Foto: ČTK)

Český boxer Rudolf Kraj se má pod německým vedením stát profesionálním mistrem světa. To je ambiciózní cíl hamburské stáje Sportlight Boxing, se kterou se Kraj po dvou měsících nejistoty dohodl na spolupráci, a stal se tak profesionálním boxerem. S Rudolfem Krajem hovořila Lenka Jansová.

Rudolf Kraj  (Foto: ČTK)
Dnes sedmadvacetiletý český boxer zaujal německé manažery na olympiádě v Sydney, kde vybojoval stříbro, i na amatérském mistrovství světa 2003 v Bangkoku, odkud si přivezl bronz. Sportlight Boxing, se kterou Rudolf Kraj podepsal tříletou smlouvu s tříletou opcí, úzce spolupracuje s jednou z největších světových boxerských společností Universum. Kraj je tak po Lukáši Konečném druhým českým boxerem, kterého zastupuje úspěšný promotér. Zástupci hamburské stáje věří, že Kraj má všechny předpoklady pro to, aby se do tří let stal profesionálním mistrem světa. Úspěšný český boxer věří, že v profesionálním boxu lépe uplatní své schopnosti než v amatérských soubojích. V čem je podle něj profesionální box náročnější?

"Amatérský box se boxuje na čtyřikrát 2 minuty, profesionální box se boxuje na tříminutová kola a jejich počet se postupně zvyšuje na šest až dvanáct kol, ale na deset až dvanáct kol jsou jenom titulové zápasy."

Jaká bude Vaše největší životní změna s přechodem k profesionálnímu boxu?

Rudolf Kraj a jednatel týmu Sportlight boxing Dietmar Poszwa  (Foto: ČTK)
"Hlavně se budu muset odstěhovat do Německa. Box je sice podobný pro amatéry i pro profesionály, pořád jsou tam dva boxeři a jeden chce druhého porazit, ale tříminutová profesionální kola vyžadují jinou taktiku. Kdybych to srovnal s atletikou, amatérský box je jako sprint a profesionální box jako maraton. Je třeba takticky vyčkávat na soupeřovu chybu."

Jaké bylo zatím Vaše povolání?

"Byl jsem zaměstnaný u ministerstva vnitra jako sportovec - instruktor."

Co očekáváte od prvního profesionálního zápasu?

"Samozřejmě že vyhraju... Nešel bych do toho, kdybych si myslel, že bych měl prohrát. Jedenáct měsíců jsem sice neboxoval, ale celou tu dobu jsem trénoval a měl jsem kvalitní partnery. V každém případě se nemůžu tajit s tím, že budu hodně nervózní, protože jdu do neznáma, ale doufám, že vyhraju."

Jak zvládáte nervozitu před zápasem?

"Kolikrát to na mně není ani moc vidět. Vždycky to samozřejmě pozná trenér. Nicméně když pak vlezu do ringu mezi šestnáct provazů, všechno ze mě spadne a pak už jdu jenom za soupeřem."

Co považujete za svoje největší přednosti v ringu?

"Dynamiku, agresivitu a tvrdý úder."

Bál jste se někdy v ringu o život?

"Ne, to bych s boxem přestal."

Co je Váš největší sportovní cíl?

"Vždycky jsem si dával ty největší cíle: určitě nějaký profesionální titul. Podařilo se mi to v amatérech, sice ne zlato, ale vždycky jsem k tomu měl kousek. Doufám, že v profesionálech se mi to podaří."

Rudolf Kraj už zná termín své premiéry v profesionálním ringu. V sobotu 26. března se představí na galavečeru stáje Universum v německé Riese. Jméno soupeře ale zatím nezná. Kraj se připravoval v Čechách pod vedením Michala Soukupa. Tento týden odjíždí do Hamburku, kde na něj bude dohlížet německý trenér.


Kateřina Neumannová obsadila druhé místo v závodu Světového poháru v Oslu  (Foto: ČTK)
V závodu Světového poháru v Oslo na trati 30 kilometrů klasickou technikou vybojovala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová druhé místo. Nestačila jenom na Norku Björgenovou. Českou reprezentantku úspěch posunul také na druhou pozici v průběžném pořadí seriálu právě za norskou suverénku. Závod se jel ve vyhlášeném areálu Holmenkollen, na který nedá Neumannová dopustit:

Kateřina Neumannová  (vlevo) obsadila druhé místo v závodu Světového poháru v Oslu  (Foto: ČTK)
"Tady je to vždycky nádherné. Když se navíc daří a člověk jede slušný závod, tak je to tady tak trošku za odměnu. Jsem ráda, že se mi tady podařilo být na stupních vítězů. To budu považovat za jedny z těch lepších momentů své kariéry."

Podle závodnice to s druhým místem ve Světovém poháru teď vypadá nadějně. Rozhodnutí padne v sobotu 19. března v kombinovaném závodu na dvakrát sedm a půl kilometru klasickou a volnou technikou.


O víkendu se v pražské hale Na Folimance konal turnaj Světového poháru v judu mužů a žen. Čeští judisté využili na pražském Noris Cupu výhodu domácího prostředí a vybojovali nečekaný medailový úspěch. Po tříletém čekání na některý z cenných kovů jich na 38. ročníku turnaje nasbírali hned pět - dvě stříbra a tři bronzy. Až ve finále zastavili soupeři vítězné tažení největších domácích nadějí Jiřího Pokorného a jeho manželky Pokorné-Pažoutové. Na stupně vítězů vystoupili také další tři Češi: Libor Švec, David Dubský a Michaela Šoukalová. Tradiční pražský turnaj Na Folimance, kterého se zúčastnily na dvě stovky judistů a judistek z 28 zemí, dokonce i řecký olympijský vítěz Ilias Iliadis, ovládly tentokrát reprezentantky z kolébky juda. Japonky zvítězily v šesti ze sedmi kategorií, v jednom případě získaly bronz.