Kateřina Neumannová vidí olympijskou nástupkyni v Martině Sáblíkové

Kateřina Neumannová, foto: ČTK

Čeští sportovci se v novém roce pokusí vylepšit svou reputaci. Ideální příležitostí jsou především únorové ZOH ve Vancouveru. S poslední zimní královnou pod pěti kruhy Kateřinou Neumannovou hovořil na toto téma Jan Hloch.

Foto: ČTK
V letošním roce čekají sportovce dva velké vrcholy - MS ve fotbale a ZOH. Vzhledem k výsledkům českých fotbalistů bude pozornost zdejších fanoušků upřena především na olympiádu. Troufnete si odhadnout, zda Vancouver objeví vaši zlatou nástupkyni či zlatého následovníka?

"Pevně věřím, že ano. Českých sportovců, kteří mají šanci na medaili je hned několik. Největší naděje všichni vkládají do Martiny Sáblíkové, která vládne dlouhým tratím. Myslím, že několik medailí přivezeme a alespoň jedna bude zlatá."

Jak se díváte na svůj sport - klasické lyžování?

"Běžecké lyžování samozřejmě budu sledovat nejbedlivěji. Šance určitě jsou. Každá medaile bude obrovským úspěchem. U Lukáše Bauera bude alfou a omegou, zda zůstane zdravý a podaří se mu pořádně připravit. Bude to ale boj, protože je jedním z desítky borců, kteří mohou dosáhnout na medaili. To samé platí o štafetě, kde bude také hodně záležet na momentální formě."

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Na momentální formě i na zdraví. Neděsí vás, kolik zdravotních komplikací se v poslední době vyrojilo u našich nejžhavějších medailových adeptů - Bauera, Záhrobské i Sáblíkové?

"Naše hvězdy nejsou jediné, které bojují se zdravím. Je to částečně i o štěstí, protože některým problémům a nemocím se člověk prostě nevyhne."

Dá se dohnat tréninkové manko, když člověk absentuje a najednou vidí, že do vrcholu čtyřletého úsilí zbývají už pouze dny?

"Z mé vlastní zkušenosti mohu říct, že rozhodně ano. Tam je důležité, aby za sebou měli kvalitní letní přípravu. Když poté musí během zimy na pár dnů vysadit, tak je to především o psychice. Člověk si to musí srovnat v hlavě. Když mě postihla krátká nemoc, která nebyla spojena s vysokými horečkami, tak mi i pomohla. Organismus si odpočine, sportovec na chvíli vysadí z tréninku a může to mít i opačný efekt."

Kromě ZOH bude zajímavé sledovat i Romana Kreuzigera na Tour de France, finálovou obhajobu tenistů v Davisově poháru a další. Kde tady vidíte největší české šance?

Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
"Právě v těch, které jste jmenoval. Určitě budu sledovat Romana Kreuzigera nejen proto, že je soused ze Šumavy. Romana i rodiče jsem několikrát potkala na běžkách. To, co se loni podařilo tenistům bude samozřejmě velice složité obhájit, ale určitě je také budu sledovat. Tento rok jistě přinese mnoho vítězství a proher, stejně jako roky předchozí. Ve sporu to tak je a v tom je jeho krása. Osobně sleduji všechny zajímavé disciplíny a zvláště ty s českým zastoupením."

Jak se díváte na expertní skupinu, která vzniká kolem předsedy ČMFS Ivana Haška, která by pro český sport měla vyjednat lepší finanční zázemí. Dáváte šanci při jednání s politiky nějakému konkrétnímu výsledku?

"Určitě fandím legislativním změnám, které by nejen do systému vrcholového sportu přinesly předem určené peníze, aby všichni věděli s čím mohou počítat. Na druhou stranu tady stále máme ekonomickou krizi, takže myslet si, že v nejbližších letech bude do sportu proudit více peněz, tak to asi nebude."

Ekonomická krize je ale v celém světě. ČR je však v podpoře sportu od státu třetí od konce v EU. Hůře jsou na tom pouze Malta a Bulharsko. Není to docela bídné postavení?

"Sport má v ČR velkou tradici - nejen vrcholový, ale i výkonnostní. I podpora masového sportu a fyzické aktivity dětí se státu vrátí, protože mládež odvádí od různých svodů, jako alkohol, drogy atd. Určitě by tomu měli politici do budoucna věnovat velkou pozornost, protože to může přinést jedině pozitiva."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio