Katka Neumannová se nejvíce nadřela na titul z Oberstdorfu

Kateřina Neumannova, foto: ČTK

Olympijské zlato a dva tituly mistryně světa. To je vizitka nejúspěšnější lyžařky historie ČR Kateřiny Neumannové. Před dvěma roky odložila běžky a na nastávajícím MS v Liberci bude celé armádě organizátorů šéfovat.

Kateřina Neumannova,  foto: ČTK
Máte ve své bohaté medailové sbírce tři tituly - dva světové z Obertdorfu a Sappora a také jeden olympijský z Turína. Ten nejcennější je jasný, ale který nejvíce bolel?

"Tyto tři tituly jsou vrcholem mé kariéry a je jasné, že olympijské zlato ční nejvýše. Nicméně nejsložitější byl první titul z Obertdorfu, kde jsem vyhrála těsně o vteřinu a půl, navíc jsem na něj dlouho poměrně čekala. Do závodu jsem vstupovala krátce po nemoci, takže ani příprava nebyla ideální. tento titul opravdu bolel."

Když se podíváme do současnosti, není vám líto, že Liberec neuspěl s některou předchozí kandidaturou a vy místo, aby jste byla v prezidentském kostýmku, tak byste raději závodila na domácích tratích?

"Samozřejmě závodit v domácím prostředí je pro každého sportovce obrovský zážitek. Je to spojeno i s komplikacemi, protože domácí závodníci jsou vždy před šampionátem vystaveni největšímu psychickému tlaku. Přiznám se však, že v současných dnech vůbec nemám čas o tom přemýšlet. Určitě bych si to ráda prožila, ale teď mám jiné starosti."

Vizualizace běžeckých tratí v Liberci,  foto: ČTK
Ve funkci prezidentky budete mít během šampionátu spoustu starostí, nicméně který závod si určitě nenecháte ujít?

"Mám obavu, že po sportovní stránce si žádný závod nevychutnám. Budu se starat o čestné hosty šampionátu, takže budu neustále mít kolem sebe lidi a kdybych si závod měla vychutnat, tak půjdu do těžké kopcovité partie, kde bude i velkoplošná obrazovka a dívala bych se na závod mimo hlavní tribunu, mimo stany pro hosty, což se mi asi nepovede."

Naopak je něco před startem MS, co vás děsí, z čeho máte obavy?

"Očekávám komplikace v prvních dnech šampionátu, než se všechno sladí a sedne si to. Teď je zcela běžné, že se v práci scházíme i v deset večer včetně víkendu a pomalu ani nevíme, který je den. korát se vždy podíváme na radnici, kde na světelné tabuli ubíhají dny do začátku šampionátu a podle toho se orientujeme."