Český důchodce v Praze zastřelil nigerijského konzula

Dvaasedmdesátiletý Čech zastřelil nigerijského konzula Michaela Lekaru Wayida, foto: ČTK

Ve středu krátce před polednem došlo na nigerijské ambasádě v Praze k nečekané tragédii.

Dvaasedmdesátiletý Čech zastřelil nigerijského konzula Michaela Lekaru Wayida,  foto: ČTK
Dvaasedmdesátiletý Čech, který sem zřejmě přišel v obchodní záležitosti, během jednání v kanceláři zastřelil nigerijského konzula Michaela Lekaru Wayida. Zranil i jednoho z pracovníků velvyslanectví, jak potvrdila Daniela Razímová z pražské policejní správy:

"Během celé události byl za dosud nejasných okolností zraněn také recepční, kterého záchranná služba převezla do nemocnice. Na místo se dostavili také pracovníci služby kriminální policie a vyšetřování oddělení vražd pražské policejní správy, kterým byl zástupcem konzula umožněn vstup do budovy velvyslanectví."

Policie útočníka, který ani nekladl žádný odpor, zatkla. Muž pocházející z Mělnicka nigerijské velvyslanectví v minulosti již několikrát navštívil. Po svém zatčení zhroutil a byl pod policejním dohledem rovněž převezen do nemocnice. Co bylo motivem jeho činu, policie podle vedoucího výjezdu Otty Lakomého stále ještě vyšetřuje:

Dvaasedmdesátiletý Čech zastřelil nigerijského konzula Michaela Lekaru Wayida,  foto: ČTK
"Budou vytvořeny verze, uvidí se, co nám řekne jak podezřelý muž, tak muž, který byl pouze zraněn."

Krátce po útoku se spekulovalo o tom, že příčinou střelby byly tzv. nigerijské dopisy. Jedná se o nabídky zdánlivě výhodných finančních operací, které do Česka přicházejí z Nigérie a dalších afrických zemí už od poloviny 90. let. Čeští zájemci podle nich mají za vysokou provizi dát k dispozici svůj bankovní účet k převodu mnohamilionových částek. Pisatelé však žádají předem několik tisíc dolarů na vyřízení úředních formalit nebo na úplatky. Před tzv. nigerijskými dopisy varovala policie shodou okolností právě toto úterý. Jak ale uvedla čtvrteční Mladá fronta Dnes, tyto dopisy s útokem na ambasádě zřejmě nesouvisejí. Důchodce zřejmě ztratil své úspory při investování do nigerijského ropného průmyslu.

Jak řekl šéf naší diplomacie Cyril Svoboda, české ministerstvo zahraničí se o incident velmi zajímá. Ředitel tiskového odboru resortu zahraničí Karel Borůvka upřesnil:

"Tato událost je samozřejmě tragická, je politováníhodná, na druhou stranu chci zdůraznit, že to je událost, která nemá vliv na česko nigerijské vztahy, protože to je událost kriminálního charakteru. V této rovině je také třeba ji chápat. Do události byla hned na začátku zapojena česká policie a myslím si, že český stát v tomto naprosto neselhal, naopak ukázal rychlou reakci."