Český prezident Václav Havel varuje před novým konfliktem v Jugoslávii

Český prezident Václav Havel a jeho chorvatský protějšek Stepan Mesič vyjádřili po vzájemné schůzce v Záhřebu vážné znepokojení nad eskalací napětí mezi Jugoslávií a Černou Horou. Ta se vyhrotila poté, co černohorský parlament nepřijal změny jugoslávské ústavy. Bližší informace má Kateřina Brezovská.

Ústavní změny znevýhodňují při parlamentních volbách menší ze dvou jugoslávských republik - Černou Horu, která je ve federaci se Srbskem. Panují vážné obavy, že jugoslávský prezident Miloševič, který již rozpoutal čtyři balkánské války, zasáhne vojensky i v Černé Hoře, pokud se tato republika rozhodne vyhlásit nezávislost. Václav Havel vyjádřil víru v to, že mezinárodní společenství tentokrát zasáhne včas a zabrání konfliktu. Stepan Mesič v rozhovoru s prezidentem Havlem k další možné eskalaci napětí uvedl.

"Budeme podporovat demokratické procesy v Černé Hoře a budeme se zasazovat o to, aby Černá Hora kvůli tomu neměla obtíže".

Prezident Václav Havel nepřímo vyzval západní politiky, aby novou situaci nepodceňovali. Podle jeho slov je podpora demokraticky orientovaných sil v Jugoslávii jeden z mnoha kroků, kterými může svět vyhrocení konfliktu mezi režimem Slobodana Miloševiče a prozápadně směřující Černou Horou zabránit. Takovým signálem bude i schůzka prezidentů Česka, Chorvatska, Slovinska a Černé Hory.

Situace v Jugoslávii poněkud zastínila rozhovory o česko-chorvatských vztazích. Je známo, že Chorvatsko je pro Čechy blízké, řada z nich zde tráví svoji letní dovolenou.

Ano, oba prezidenti konstatovali, že vzájemné vztahy po letech stagnace opět nabývají na rozkvětu. Václav Havel ocenil pokrok, jaký Chorvatsko učinilo za poslední půlrok, protože jeho demokratizace je důležitá pro celý balkánský region. Setkal se také s krajany. V Chorvatsku žije podle pražských údajů na 16 tisíc Čechů. Působí zde 23 Českých besed, přičemž největší - čítající asi tisíc krajanů - je v Daruvaru. Tam je také knihovna, jejíž fond obsahuje přes deset tisíc českých titulů. Celkově představují Češi tři desetiny procenta obyvatelstva Chorvatska a mají i jednu poslankyni.

O návštěvě prezidenta Václava Havla informovala Kateřina Brezovská. Já ještě dodám, že Václav Havel s manželkou Dagmar bude v Chorvatsku trávit také několik dnů dovolené. V srpnu zase odcestuje prezidentský pár do Portugalska, kde koupil dům.