Český wakeboarding je na vzestupu, říká jeden z nejlepších tuzemských jezdců Tomáš Hušek

Maďar József Szucs při závodu Snickers Wakeboard City Race, který se jel na Vltavě, foto: ČTK

K wakeboardingu, vodnímu sportu, který bývá srovnáván s vodním lyžováním a snowboardingem, je potřeba jen "prkno", voda a tažný člun. Přesto si v Česku tato poměrně finančně náročná zábava své příznivce teprve hledá, ovšem o to intenzivněji. Více Herbert Brynda.

Maďar József Szucs při závodu Snickers Wakeboard City Race,  který se jel na Vltavě,  foto: ČTK
Na pražském Smíchově se v neděli uskutečnil největší wakeboardový závod v historii České republiky. Na prkně za vlečným člunem vytvářejícím vlnu předváděli své triky nejen nejlepší čeští závodníci - Miloš Veselý, Martin Prokš a Tomáš Hušek -, ale také jezdci ze zahraničí. A právě Tomáši Huškovi jsem zavolal a zeptal se ho na to, jak dlouho se v Čechách wakeboarding vlastně pěstuje:

"V České republice se na wakeboardu jezdí osmý až devátý rok, je to tedy celkem mladý sport. A co se mě týče, tak teď jezdím čtrvtou sezonu. Ale mám velkou výhodu vzhledem k tomu, že jsem od šesti let jezdil závodně na vodních lyžích, na nichž jsme jezdil také disciplínu triky, takže to mi hodně pomohlo k tomu, abych se dostal na úroveň, na které jsem dnes."

Jak velká je členská základna v České republice, dá-li se to tak říct?

"Co se týče závodníků, kteří se zúčastňují Českého poháru, tak těch je přibližně čtyřicet. A co se týče wakeboardové základny, tak podle mě jezdí takových tři sta lidí. Ale většinou se lidé, kteří tráví horké dny u vody, chtějí jen tak povozit."

Jaké jsou v České republice soutěže kromě Českého poháru?

"Většinou je do roka jedna až dvě exhibice a pak se jedou tři poháry Českého poháru."

A kde vůbec trénujete? Mám na mysli srovnání se Západem nebo se zeměmi, které mají moře, případně oceány. Na Floridě nebo v Kalifornii to bude asi o něčem jiném...

Vodní lyžování
"Samozřejmě, už proto, že je tady hodně krátká sezona. Většinou začínáme začátkem května a končíme koncem října. Jezdíme v Měchenicích u Prahy, kde máme naší hlavní základnu a kde je i super wakeboardová loď, kterou jsme vloni přivezli z Floridy. Další dobrá lokalita je v Mostu pod autodromem, tam je vodní nádrž Matylda a mají tam také velmi dobrou wakeboardovou loď. A letos by se snad mělo začít jezdit i v Hracholuskách u Plzně."

Jak byste úplně neznalému posluchači vysvětlil, o co vlastně ve wakeboardingu jde a jaké má disciplíny?

"Wakeboarding je sport velmi podobný snowboardingu. Ježdění po vodě je hodně podobné v tom, že člověk hraní, dělá si zatáčky - vlastně takový slalom. Ježdění bez skákání je podle mě velmi jednoduché. To platí vlastně i o snowboardu. A co se týče skoků, to už je o něco těžší, tam je taková speciální technika, aby se člověk dostal do vzduchu. A co se triků týče, když už tak nějak začnete skákat, tak ty se jmenují stejně jako ve snowboardingu. Také máme 540, máme front flip, máme rodeo flip a podobně. Myslím si, že snowboarding je hodně podobný wakeboardingu - v zimě můžete jezdit na snowboardu a v létě obout wakboardové boty..."

Ještě ke snowboardingu. Zatímco před nějakými deseti lety šlo o undergroundový sport nebo zábavu, dnes jde o velmi rozšířený sport. Předpokládám, že chete dosáhnout něčeho podobného...

"Myslím si, že to je hodně podobné. Je to mladý sport a podle mě to jde stejným směrem jako snowboarding. Přesně jak jste říkal, snowboarding byl hodně undergroundový a teď už se zkomercionalizoval tak, že na snowboardu teď jezdí téměř každý. A to platí i o wakeboardu. Dřív jezdilo také jen pár lidí, kteří se bavili u vody a jezdili pro legraci. A teď je v tom také už více peněz, líbí se to i sponzorům a také snad i lidem a myslím si, že wakeboarding roste. Ale na druhou stranu kapacita lodí a míst, kde se dá jezdit je menší než třeba na Floridě. Takže nikdy to nebude tak velké jako snowboard, ale jinak se popularita wakeboardingu zvyšuje."

Jak dopadl nedělní závod? A jak jste skončil vy?

"Nakonec jsem byl velmi spokojený, i když jsme zpočátku byl velmi nervózní, protože sezona začala teprve nedávno. Ale skončilo to dobře, protože jsem, skončil třetí, nejlépe z českých jezdců. Přede mnou byli dva Švédi, kteří jezdili velmi dobře a kteří - i kydž je to těžko k uvěření - začali s treninkem dříve, ve Švédsku je teď dokonce teplejší voda než u nás, a navíc trénovali na Floridě. Ale se třetím místem jsme ohromně spokojený. Myslím, že se celá akce povedla a že to podobně bude vypadat i příští rok,"

říká v neděli nejlepší český wakeboardistaTomáš Hušek, který stejně jako zbývající závodníci startoval bez nároku na finanční odměnu.