Čeští fotbalisté postoupili na světový šampionát do Německa

Karel Poborský (vlevo) a Nor John Arne Riise, foto: ČTK

Čeští fotbalisté pojedou příští rok na MS v Německu. Rozhodující krok udělali v barážovém dvojutkání s Norskem, které zdolali jak na jeho půdě v Oslu, tak doma v Praze na Letné shodně 1:0. Veledůležité góly vstřelili Vladimír Šmicer a Tomáš Rosický, ovšem svým výkonem se o vysněný postup zasloužilo celé mužstvo.

Čekání českého fotbalového národa trvalo dlouhých šestnáct let a jeden den. Když naposledy postupovala naše reprezentace na nejprestižnější fotbalovou akci planety psal se 15. listopad památného roku 89 a spolu s českými fandy měli radost i jejich kolegové na Slovensku, neboť na šampionátu se představil federální výběr. Tentokrát se pocity na obou stranách řeky Moravy výrazně lišily. Zatímco Slovákům zůstaly po vyřazení od Španělů oči pro pláč, Češi si mohli konečně zaskandovat.

"Už jsme tam..."

Jedním z hlavních strůjců fotbalové radosti byl reprezentační trenér Karel Brückner, který se však blahopřání od některých novinářů vehementně bránil a poslal ho tzv. dál.

"Tak jestli blahopřejete mně, tak já bych blahopřál hráčům, mému mužstvu."

Fanoušci se vyjádřili ve stejném duchu, i když pochopitelně podstatně hlasitěji.

"Hoši děkujem..."

Zpátky ovšem k českému kouči. Tento ve většině případů distinguovaný pán se nechal úplně pohltit barážovou atmosférou. Po šťastném konci si ulevil.

"Bylo to barážové peklo, věděli jsme, že soupeř prohrává pouze 1:0, to vůbec nic není. Všichni jsme cítili, že to bude strašně těžké, komplikované a také se to vyplnilo."

Trenér Karel Brückner,  foto: ČTK
Čerstvě šestašedesátiletý Brückner toho ve fotbalu prožil opravdu moc. V dobách jeho klubového působení dovedl provinční Sigmu Olomouc až do evropských pohárů a ani v nich se Hanáci neztratili. Na jejich trávníku se díky předešlým úspěchům představili slavný Real Madrid či Juventus Torino. Když se Brückner vrhl na reprezentaci, dovedl český tým po dvaceti letech na olympiádu, na fotbalovém Euru v Portugalsku předváděli jeho svěřenci oku lahodící fotbal a vraceli se s bronzovými medailemi na hrudi. Přesto se pro něj stal postup na světový šampionát do Německa nejšťastnějším okamžikem, který s fotbalem prožil.

"Já jsem se k tomu přiznal. Byl to můj nejdůležitější zápas v kariéře."

Středeční fotbalová noc byla dlouhá. Ještě než se fanoušci rozutekli slavit do přilehlých barů, zazpívali si na tribunách sborově hymnu.

"Hymna"

Fotbal se nyní dostal do zajetí devítek. 9.prosince se v Lipsku šampionát rozlosuje, 9.června příštího roku bude v Mnichově mondial zahájen a 9.července vyvrcholí v Berlíně finálovým zápasem.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio