Čeští Romové jsou podle studie EU nejdiskriminovanější menšinou v unii

Ilustrační foto

Čeští Romové jsou nejdiskriminovanější menšinou v unii. Tvrdí to studie Agentury Evropské unie pro základní lidská práva. K tomuto závěru dospěla na základě rozhovorů s 23 tisíci přistěhovalci a příslušníky etnických menšin. Rada vlády pro záležitosti romské komunity však uvádí, že na tom Česko není nejhůře.

Autoři studie se ptali zejména Romů, Afričanů a muslimů. Zkoumali jejich zkušenosti s diskriminací v devíti oblastech každodenního života jako je například hledání práce, bydlení, zdravotnictví, restaurace, obchody či banky. Zjišťovali také, zda byli oběťmi trestných činů. Ve svém prohlášení pak Agentura EU pro lidská práva uvádí, že výsledky odhalily šokující svědectví o diskriminaci, zejména v přístupu ke vzdělání a k práci.

Absolutně nejčastěji si na diskriminaci stěžují čeští Romové - téměř dvě třetiny z nich. Jak uvedla ředitelka rady vlády pro romské záležitosti Gabriela Hrabaňová, objektivní situace Romů v Česku je lepší než v některých státech zejména východní Evropy.

"Jsme si vědomi toho, že situace Romů v České republice není jedna z nejlepších. Romové se stále potýkají s diskriminací a jejich vylučování svým způsobem pokračuje. Za posledních deset let je situace horší než byla předtím. Nicméně ve srovnání s ostatními zeměmi na tom Česká republika není nejhůře co se týká faktického životního standardu Romů."

64 procent českých Romů při rozhovorech řeklo, že se stali v posledních 12 měsících obětí diskriminace, a 42 procent obětí trestné činnosti. Mnohem horší životní podmínky však podle Gabriely Hrabaňové mají například lidé žijící v romských osadách na Slovensku nebo Rumunsku.

Ilustrační foto
"U nás Romové stále žijí především v městských částech. Není to takové vyloučení, že by osady byly daleko za městem, kde není žádný životní standard. U nás se tato místa objevují pouze málo, zatímco právě na Slovensku či Rumunsku jsou stále místa, kde není tekoucí voda, kde není připojení elektrického proudu a podobně."

Ze zprávy také vyplynulo, že lidé většinou neví, že se mohou proti diskriminaci podle zákonů bránit. Jak je na tom Česko?

"Naši lidé vědí o tom, co diskriminace znamená. Já si myslím, že to je i důvod, proč jsme vyšli ve výzkumu jako země, která nejvíce diskriminuje. Lidé mají přehled o tom, kdy je přístup úřadů, institucí nebo jednotlivců diskriminační. U nás se to dá rozpoznat právě proto, že se o tom velice mluví. Je tu řada neziskových organizací a akcí, kde říkají: nebojte se, nahlaste u nás svou diskriminaci a my vám ji pomůžeme dále zpracovat. Je tady například občanské sdružení Romea, sdružení Zvůle práva, kteří přímo napomáhají těmto obětem."

Vysoká míra diskriminace Romů panuje podle zprávy také v Maďarsku, Polsku a Řecku.