Čeští šperkaři vytváří čelenku pro Beyoncé

Foto: Facebook Anička Čarbička Škarda

Malý ateliér na severu Čech dostal unikátní zakázku. Vyrábí čelenku pro královnu popu Beyoncé Knowles-Carter.

Šperkařka Anna Škarda se narodila u ukrajinských hranic na východě Slovenska, kde její rodiče vyráběli růžence. Čelenky s květinami jsou v daném regionu součástí tradičních krojů.

Anna  Škarda Čurlejová s manželem,  foto: oficiální prezentace Carbickova Bijoux

„Mí rodiče ručně vyráběli růžence a často jezdili do malých rodinných podniků v Jablonci nad Nisou,“ vyprávěla Anna v České televizi. V Jablonci nakonec vychodila střední školu. Poté studovala v Liberci a usadila se v nedalekém Frýdlantu.

Tam založila vlastní značku Čarbičková Bijoux. Spolu se svým manželem Vladem Škardou vyrábí všechny druhy šperků a doplňků, včetně květinových čelenek, péřových korunek a jedinečných čelenek pro zvláštní příležitosti, festivaly, večírky a svatby.

Jejich šperky nosí ty největší hvězdy

Jejich šperky jsou určeny i pro ty největší americké hvězdy, včetně Beyoncé: „Když jsem si uvědomila, že daná objednávka je skutečně pro Beyoncé, rozbrečela jsem se štěstím! Jsem dost nervózní, takže neustále předělávám jednotlivé komponenty a umístění perel."

„Anna je autorkou designu. Společně diskutujeme o tom, jak bude výsledný produkt vypadat. V případě Beyoncé jsme hledali inspiraci v jejích hudebních videích a fotografiích,“ dodává Annin manžel Vlado.

Stejný typ čelenky si před několika měsíci objednala i jedna ze sester Kardashianových, Khloé. Čelenka, navržená a vytvořená českým párem z Frýdlantu, vypadá ve skutečnosti jako opravdová koruna.

Zákazníci pocházejí z celého světa a zahrnují umělce, jako je český rapper Paulie Garand nebo folková skupina Vesna. Její ohromující šperky vystupovaly ve videoklipech, uměleckých časopisech a burleskních představeních.

Inspiraci hledá na východě Slovenska i v indiánských kmenech

Všechny výrobky jsou vyráběny ručně pomocí umělých a sušených květin, peří a korálků, mořských mušlí a kovových aplikací. U surovin, jako jsou skleněné korálky, Anna vždy používá stejné dodavatele, jaké používají její rodiče pro jejich růžence.

Při tvorbě šperků hledá Anna Škarda inspiraci především ze svého domovského regionu. Na Velikonocích na Slovensku a na Ukrajině květinové věnce známé jako „partas“ nosí dívky a mladé neprovdané ženy tradičně jako součást svého národního kroje. Inspiraci však hledá také v jiných kulturách, například v indiánských kmenech.

Více si na Instagramu carbickovacrowns a carbickovapencils.

Autoři: Ruth Fraňková , Jan Stuláková , Zdeňka Kuchyňová
klíčové slovo:
spustit audio