Čeští vědci vyvinuli metodu, která dokáže odhalit riziko těžkého průběhu covidu

Vědci z Univerzity Karlovy vynalezli novou diagnostickou metodu, která umožňuje předpovědět, jestli pacientům hrozí těžký průběh onemocnění Covid-19. Metoda není náročná pro pacienty ani laboratoře a v rámci ověřování se ukázalo, že je použitelná i u dalších typů infekčních onemocnění.

Ilustrační foto:  YouTube kanál Univerzity Karlovy

Nový postup je součástí klasického PCR testu na přítomnost koronaviru, tedy výtěrem z nosohltanu. Nově ale rozpozná molekuly, které produkuje tělo jako reakci na přítomnost viru ve vzorku. Právě jejich hladina podle spoluautora metody Stanislava Kmocha určuje těžší průběh nemoci. Během výzkumu se podle něj podařilo rychle vyšetřit 2000 lidí, z nichž půlka byla pozitivní. Nakažené pak sledovali. Lidé s nízkou hladinou daného biomarkeru prošli onemocněním bez větší potíží. Nemocní, u kterých byla vysoká, však měli horší až těžký průběh.

Jinými slovy, ze vzorku odebraného v jakékoliv laboratoři pro PCR vyhodnocení se může zjistit nejenom, jestli je nebo není přítomný virus SARS-CoV-2, ale také jaký bude mít testovaný pacient průběh nemoci covidu.

Stanislav Kmoch | Foto: Marián Vojtek,  Český rozhlas

Nová metoda je klíčová zejména pro ohroženou skupinu obyvatel, u které se často objevují komplikace spojené s běžnými onemocněními a mohou skončit fatálně, pokud se včas nezasáhne.

„Onemocnění Covid-19 nám ukázalo, jak je složité ohroženou skupinu obyvatel identifikovat. Časté případy mladých zdravých lidí, kteří však čelili těžkému průběhu onemocnění Covid-19, v posledních vlnách značně přibylo. Cesta nové diagnózy se tedy jeví jako efektivní a rychlá a může pomoct právě u případů, u kterých bychom složitý průběh neočekávali,“ uvedl Kmoch.

Univerzálnost metody

Ilustrační foto: Matěj Skalický,  Český rozhlas

Na nové metodě je podle jejich autorů revoluční zejména její univerzálnost. I přes to, že u pacienta není prokázán koronavirus, mohou být v těle pacienta nastartované procesy pro boj s nemocí. A právě na základě tohoto screeningu je dále doporučena detailnější lékařská prohlídka, protože pravděpodobně prochází nějakou nezjištěnou infekcí, na kterou je potřeba medicínsky reagovat.

Projekt má na starost nová univerzitní společnost GeneSpector Innovations. Ta už podala žádost o patentování metody. Brzy poté, by ji laboratoře mohly začít využívat.

Michal Pohludka | Foto:  YouTube kanál Univerzity Karlovy

„Jsme schopni během několika týdnů začít omezeně vyrábět tuto soupravu s tím, že lékařům poskytneme relevantní informaci o stavu pacienta,“ uvedl Michal Pohludka z firmy GeneSpector Innovations. Podle něj probíhají jednání s průmyslovými partnery ohledně rozšíření výroby, která by umožnila poskytnout inovativní test do laboratoří „co nejdříve“.

klíčové slovo: