Čeští vědci zkoumají prospěšné látky z bylin typických pro střední Evropu

Babky kořenářky měly něco do sebe. Znaly všechny bylinky, které se vyskytovaly v okolí. Stejnou cestou se vydávají i vědci z Botanického ústavu Akademie věd.

Spolupracují na hledání a výzkumu prospěšných látek z některých polozapomenutých středoevropských bylin, jako je například ožanka či komonice. Trsy ožanky kvetou fialově a komonice žlutě. Vědce zajímají rostliny, které obsahují flavonoidy. To jsou látky, které mají protizánětlivé účinky. V budoucnu by tak rostliny mohly najít uplatnění v přípravcích na ošetření otoků, křečových žil, ekzémů nebo akné.

Ožanka vykazuje extrémně silné protizánětlivé účinky

"Jako Botanický ústav máme obrovské sbírky rostlin, ať už jsou to kosatce, pivoňky, růže a samozřejmě bohatství Průhonického zámeckého parku. Tak to využíváme jako základ pro hledání nových využití pro rostliny," řekl ČTK půdní mikrobiolog Miroslav Vosátka.

Ožanka čpavá | Foto: Wikimedia Commons,  public domain
Současný výzkum se soustředí na rostliny typické pro Česko a střední Evropu. Mezi ně patří například známějí kostival, řepík nebo pelyněk.

"Společně s Botanickým ústavem pěstujeme asi 25 druhů předem vytipovaných rostlin, následně z nich izolujeme účinné látky," vysvětlil Petr Kaštánek ze společnosti Eco Fuel Laboratories. Chemici se zaměřují i na to, jak způsob pěstování ovlivňuje obsažené účinné látky.

Projekt trvá už druhý rok. A například ožanka vykazuje extrémně silné protizánětlivé účinky. Část z vytipovaných rostlin začal tým letos sázet.

Projekt podpořila Technologická agentura, stejně jako předchozí výzkum, který zkoumá prospěšné látky v odrůdách kosatců pěstovaných v Průhonicích.