Čeští vojáci v Bosně

Miloš Zeman

Premiér Miloš Zeman a ministr obrany Jaroslav Tvrdík navštívili v sobotu základnu 7. průzkumné roty české armády v Kosovu, v neděli pak pokračovali k české jednotce v Bosně. Vojáci české armády v zahraničních misích jsou totiž podle premiéra předobrazem profesionální armády, chtěl se proto seznámit s tím, jak žijí a co si o profesionalizaci myslí. Vojákům v Kosovu společně s českým náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým předali mediale NATO za službu v misi KFOR. Dále pokračuje Vilém Faltýnek.

"Chráníte civilní obyvatelstvo v kraji, který byl postižen etnickou nenávistí a vaší úlohou je především ochrana menšin."

...řekl vojákům Miloš Zeman. V neděli si pak prohlédl základny v Donje Ljubiji a Bosanské Krupě. Jak premiér oznámil, česká republika uvažuje o stažení vojáků z Bosny. Znamená to, že čeští vojáci nejsou v oblasti potřeba? Hovoří náměstek ministra obrany Štefan Füle:

"České jednotky nejsou v Bosně potřeba tak, jak byly, a tu jejich práci mohou vykonat jednotky ostatních států, které tam zůstávají. Česká republika nebude jediným státem, kdo bude v určitém časovém rámci z této operace odcházet."

Premiér také oznámil záměr posílit od počátku příštího roku českou účast v KFOR na úroveň praporu ze současných asi 170 vojáků přibližně na 400, dalších 100 by mělo přijít ze Slovenska. Vojáci si od tohoto kroku slibují především snížení nákladů přibližně o půl miliardy korun.

"V současné době obě operace zatěžují rozpočet ministerstva obrany částkou, která osciluje někde kolem jedenapůl miliardy korun. Naším cílem je počítat v příštích letech na tyto záležitosti s částkou kolem jedné miliardy korun."

Návrh ministerstva obrany je samozřejmě potřeba konzultovat s dalšími institucemi.

"Samozřejmě že jsme velmi úzce konzultovali naše spojence v Bruselu, jakési předběžné porozumění tady existuje, a teď už jenom záleží na vládě a parlamentu České republiky, zda s tímto návrhem bude souhlasit."

Česká republika zvažuje možnost ponechat v Bosně a Hercegovině i po ukončení účasti v misi SFOR více svých odborníků, kteří by se podíleli na práci tamní skupiny pro vojensko-civilní spolupráci.