ČEZ se pravděpodobně ani v druhém kole neprodá

Logo ČEZu

Největší privatizační projekt v české historii, prodej akciové společnosti ČEZ a šesti distributorů elektřiny, bude zřejmě opět odložen a zdědí ho příští vláda, která vzejde z letošních voleb. Blíže informuje Vilém Faltýnek.

Pondělní poledne bylo definitivním termínem, do kdy mohli vládou vyzvaní účastníci podat přihlášky do druhého kola soutěže na odkup ČEZu. Výsledky shrnuje mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková.

Logo ČEZu
"Projevili zájem oba dva investoři vyzvaní vládou, EdF a konsorcium Enel a Iberdrola."

Liší se jejich nabídky od prvního kola?

"K tomu nemám bohužel žádné informace, to není veřejně přístupná informace."

Podobně zdrženlivý byl i náměstek ministra financí Tomáš Potměšil.

"Já bych jen zopakoval, že byly předloženy dvě nabídky, že poradní orgán vlády nabídky zhodnotil a předložil k rozhodnutí vládě."

Podle informací deníku MfD nabídlo italsko-španělské konsorcium Enel a Iberdrola stejně jako v prvním kole privatizace 136 miliard korun. Francouzská firma Electricité de France údajně nabídla 213 miliard korun, ale jeho obálka se nakonec neotevírala.

"Tato informace mi není známa, nemůžu ji komentovat. Myslím, že je kolem toho řada spekulací."

Nejmenovaný zdroj nám potvrdil, že informace o výši francouzské nabídky byla skutečně velmi utajená a že tisk se opírá o zdroje velmi blízké privatizaci. Zdroj Mladé fronty DNES také sdělil, že Francouzi měli několik velmi tvrdých požadavků. Výběrová komise nakonec navrhla vládě zrušit privatizaci české elektroenergetiky. Ani jeden ze dvou uchazečů totiž nesplnil státem stanovené podmínky, tedy nabídnout nejméně 200 miliard korun a zároveň nemít připomínky k daným omezením.

Podle analytika společnosti Patria Finance Jiřího Soustružníka se dalo očekávat, že soutěž bude zrušena.

"Když vláda po 17. prosinci zařadila tu minimální cenu 200 mld. jako oficiální podmínku, tak už v tu chvíli bylo na trhu celkem jasné, že ten tendr bude zrušen. Požadovat současně velmi restriktivní nefinanční podmínky jako minimální odběr uhlí nebo produkce elektrické energie a žádat dvěstě miliard bylo nereálné."

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom HVB Bank, se nedomnívá, že by odložení prodeje ČEZ poškodilo českou ekonomiku.

"Z hlediska celých veřejných rozpočtů myslím, že není letos odložení privatizace ČEZu problémem. Tedy za předpokladu, že se podaří dotáhnout do konce proces privatizace plynárenství. Výnos z prodeje plynárenství by totiž měl být dostatečný pro pokrytí plánovaných potřeb jak v rozpočtu centrální vlády, tak i mimorozpočtových fondů bydlení a dopravy."

Definitivní závěr tendru však lze očekávat až poté, co situaci projedná vláda, tedy ve středu.