ČEZ změkčí postup proti údajným zlodějům elektřiny

Foto: ČEZ

Vlna nevole veřejného mínění donutila energetickou firmu ČEZ k přiznání, že ne všechny její postupy při odhalování černých odběratelů elektřiny byly etické. Firma nyní slibuje zavést přísný etický kodex pro své kontrolory, pozastavuje odpojování neoprávněných odběratelů a volá po zřízení speciálního podniku na kontrolu černých odběrů energií.

Krást se nemá, o tom snad není nutné diskutovat. Otázkou ale je, jak daleko až může zajít takzvaná svépomoc při odhalování údajných zlodějů, když na vyšetřování a postih trestné činnosti si monopol vyhrazuje stát, a to v mezích daných zákonem. Firma ČEZ, konkrétně pracovníci jejího oddělení netechnických ztrát (NTZ), ale zřejmě vkročili do hájemství státu, když se například kontroloři vydávali za policisty nebo byli při svých zásazích ozbrojeni. Policie tak minulý týden navrhla obžalovat 26 členů útvaru NTZ kvůli údajnému vydírání odběratelů elektřiny.

Neměřená odbočka,  foto: ČEZ
Kvůli velkému počtu stěžovatelů na údajně příliš tvrdé praktiky kontrolorů je spis velice obsáhlý a o tom, zda všichni obvinění skutečně stanou před soudem, žalobce nerozhodne dřív, než začátkem března. Státní zástupce Vít Kasík vysvětluje: "Spisový materiál je rozsáhlý, má zhruba 13.000 stránek, k tomu ještě spousta dalších příloh. Takže není to jednoduché nastudovat a rozhodnout. Vzhledem k tomu, že příslušný státní zástupce věc intenzivně dozoroval, tak si myslím, že by to mohl zvládnout i do měsíce. Ale nelze vyloučit, že bude potřebovat i více času."

Až přes dvě třetiny dotázaných podle průzkumu agentury SANEP považuje postup lidí z NTZ za špatný a v souladu s veřejným míněním se do energetické firmy pustili i politici. ČEZ tak zavelel na ústup.

Foto: ČEZ
"Základní změny, které budou, budou změny v postupu při odhalování těch černých odběrů. Takovou nejviditelnější změnou bude, že pokud to nebude ohrožovat bezpečnost, tak nebudeme toho zákazníka odpojovat až do konečného rozhodnutí soudu o výši škody," sdělil nejvyšší šéf ČEZu Martin Roman poté, co v předešlých týdnech vedení odvolalo a na jinou práci přeložilo dva z kontrolorů i jejich šéfa.

Firma podle Romana ale nerezignuje na odhalování černých odběrů elektřiny. A přestože je nadále přesvědčen, že činnost zvláštního oddělení byla v souladu se zákonem, od nynějška nemá kontrolorům stačit dodržování zákona, ale také etických norem: "V praxi to bude fungovat tak, že naši zaměstnanci se budou muset řídit nejen zákonem, ale i etickým kodexem, který bude mnohem přísnější a který jim dovolí méně, než jim vlastně dovoluje zákon. A porušení toho etického kodexu bude považováno za jaksi porušení pracovní kázně."

Martin Roman,  foto: ČTK
Že k excesům v minulosti došlo, připustil nejen Martin Roman, ale také ředitel divize distribuce ČEZ Jiří Kudrnáč: "Nás velmi mrzí, že někdy nebylo postupováno úplně taktně, eticky, v některých případech."

Kudrnáč nyní slibuje jak šetrnější postupy, tak spolupráci se státními orgány: "Ty postupy byly ještě více zjemněny tak, aby byly naprosto korektní, aby tam nebyla sebemenší pochybnost, že se pohybují v rámci zákona. Jakmile je pochybnost, naši pracovníci volají policii, postupují s policií a šetří to, že daný elektroměr neměřil elektrickou energii nebo tam byl třeba bypass."

Bypassem v tomto případě rozumějme jakousi objížďku, tedy odvedení toku elektřiny mimo elektroměr. To je důležité vědět při dalším vysvětlování ředitele divize distribuce ČEZu, že pracovníci firmy napříště zajistí přívod proudu i tomu, koho považují za zloděje elektřiny, jen zajistí obnovení měřící funkce: "Pokud naši pracovníci zjistí neoprávněný odběr, tak zajistí ten elektroměr, pokud bylo zasaženo do elektroměru, nebo odstraní tzv. téčko, vypase, kolem toho elektroměru. Elektroměr vymění a zákazníka okamžitě připojí."

Foto: ČEZ
Opět budou připojeni dokonce i zákazníci, kteří kvůli černým odběrům už byli od rozvodné sítě odpojeni dříve. "Žádný zákazník nemůže být znevýhodněn tím, že skupina ČEZ je silná a dodává mu životně důležitý statek. Myslím, že to bude znamenat zrovnoprávnění pozice obou těch účastníků," vysvětluje novou vstřícnost šéf ČEZu Martin Roman.

Podle něj se firma, ještě než se obrátí na soud, se pokusí se zákazníky dohodnout na náhradě škody. A probrat případy individuálně a před komisí, v níž by měli zasednout i zástupci státních institucí: "Každý zákazník, který se cítí poškozen, může být buď sám nebo prostřednictvím svého zástupce přítomen tomu projednávání. Chceme, aby ta komise byla složena ze zástupců státních organizací, tedy především ministerstva vnitra, Energetického regulačního úřadu a státní energetické inspekce."

Problém černých odběrů - a nikoliv jen elektřiny – ale existuje a podle Martina Romana by se měl řešit komplexně. Například založením společného kontrolorského podniku všech distributorů elektřiny a plynu: "Rádi bychom se dohodli i s ostatními distributory elektřiny i plynu na společném postupu, na vytvoření nějaké společné platformy. Chceme se státními organizacemi se dohodnout na pravidlech postupu a určitě bychom i přivítali, aby takováto nová organizace byla pod řekněme nějakou formou státního dohledu."

Hospodářské noviny ale připomínají, ještě v prosinci se ČEZ choval jinak, což deník dokumentuje případem brněnské soudkyně, které prý elektroměr při stavbě domu vyměnili dělníci za jiný, neautorizovaný ČEZem. Soudkyně se tak cítila být černou odběratelkou bez vlastní viny a kvůli odpojení elektřiny se obávala, že mráz na stavbě způsobí nevratné škody. Jindy zase kontroloři odpojili proud člověku, který potřeboval na noc dýchací přístroj.

Podle Lidových novin je zase z náhlého obratu jasné, že ČEZ se ocitl pod tlakem, za kterým nemůže být nic jiného, než shoda ODS a ČSSD.