Komando ČEZu používalo k vymáhání hodně nestandardní metody

Foto: ČEZ

Stát ve státě - tak je často nazýván zdejší energetický gigant ČEZ. Jeho nejčerstvější aféra svědčí o tom, že chce této pověsti dostát stůj co stůj. Již pět let totiž pod jeho křídly funguje komando NTZ, tedy netechnických ztrát, které velmi drsnými způsoby loví domnělé černé odběratele elektrické energie.

Foto: ČEZ
Co je nepřijatelnější? Krást elektřinu pomocí různých načerno instalovaných přípojek, nebo na zloděje posílat soukromé komando cvičené ve střelbě, slaňování, uřezávání hlav slepicím a vytváření psychického nátlaku? I takto se lze postavit k aféře ČEZu, která tento týden rozčeřila i politické vody v obstrukcemi zmítané poslanecké sněmovně. Metody speciálního týmu ČEZu, který vznikl v roce 2005, totiž už dohnaly jednoho muže k sebevraždě a 140 rodin vyprovokovaly k podání žaloby na nezákonné způsoby, které proti nim byly při vymáhání použity. O kauzu se začal živě zajímat samotný předseda vlády Jan Fischer, kterého generální ředitel ČEZu Martin Roman ujistil, že společnost podnikla nápravná opatření.

"V prvé řadě mě ujistil, že taková komanda skutečně byla, cvičila někdy v roce 2005. Ujistil mě, že výcvik v takové fazóně už neprobíhá. Jednání byla vedena s cílem, aby ČEZ používal k vymáhání nezaplacené elektřiny prostředky, které jsou striktně v souladu se zákonem."

Někteří z poslanců začali volat po zrušení kontroverzního komanda ČEZu. Nejhlasitěji dlouhodobý kritik všemožných praktik elektrárenské společnosti, někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík. K němu se přidal i poslanec za ČSSD František Bublan.

František Bublan
"ČEZ si nemůže hrát na stát. Tam, kde má stát svou působnost, jí musí také plnit. ČEZ je firma, která podniká a pokud má nějaké pohledávky nebo informace o tom, že dochází k nelegálnímu odběru energie, tak to musí řešit právní cestou."

Výzvy některých politiků, aby bylo komando zrušeno však mohou hodně rychle vzít za své. ČEZ, jako nejmocnější česká firma, má velmi blízko ke dvěma největším politickým subjektům - ODS i ČSSD. Martin Roman trávil loni v létě dovolenou v italském Monte Argentariu ve stejné době jako předseda občanských demokratů Mirek Topolánek či sociální demokrat Milan Urban. A v kuloárech se proslýchá, že na co si Roman vzpomene, to přes poslaneckou sněmovnu protlačí. Svědčí o tom například loni schválený zákon o emisních povolenkách, který energetickému gigantu vynese desítky miliard korun. Přijat byl i velmi kontroverzní energetický zákon, jenž firmě umožňuje odpojit podezřelého černého odběratele od proudu dříve, než o jeho vině rozhodne soud. Slovům o praktické nedotknutelnosti Martina Romana nahrává i to, že on sám zůstává v klidu a zrušení speciálního komanda rozhodně nechystá. Generální ředitel ČEZu sice připustil, že se kontroloři v minulosti dopouštěli přehmatů, ale podle něj vždy jednali v souladu se zákonem. Na základě četných výtek, však Roman přece jen přistoupil k určitým změnám.

Martin Roman,  foto: ČTK
"Ke všem výjezdům, kde dochází k přerušení odběru elektrické energie, je zvána policie. Vždy usilujeme o to, aby byl přítomen nezávislý svědek. Již nepoužíváme černé oděvy, veškerou komunikaci se snažíme vést písemně a k jednáním dochází pouze v pracovní době."

Martin Roman po vypuknutí aféry dočasně zbavil funkce šéfa oddělení netechnických ztrát Karla Vaniše. O vině a případně i trestu jeho dalších podřízených však rozhodne až soud.