Chinaski jsou ve vinylu

Chinaski, foto: Charlotte Tomešová
0:00
/
0:00

Dnes bude hrát česká pop rocková skupina Chinaski, kterou mnozí znáte v souvislosti s písničkami jako Klára, Punčocháče, Tabáček, Dlouhej kouř, aj. Nyní si tato šestičlenná skupina splnila svůj dlouholetý cíl. Rozhodla se vydat vinylovou desku.

Chinaski,  foto: Charlotte Tomešová
Chinaski získali ocenění jako zlatý Český slavík nebo cenu Akademie populární hudby "Deska roku". Křest jejich nové gramofonové desky Rockfield se uskutečnil v Retro Music Hall v Praze. Vstupenky byly vyprodané ihned po zveřejnění. Z nového alba jsme nemohli přeslechnout písničku Víno, která je znělkou pro televizní seriál Vinaři.

Co skupinu vedlo k tomu, aby verze jejich nové desky byla ve vinylu? Na to nám odpověděl zpěvák skupiny Chinaski Michal Malátný:

Foto: Brainzone
"V našem dětství byly pouze vinyly a kazety. A naším snem bylo vydat gramofonovou desku. Vydali jsme již devět desek, ale žádná z nich nebyla ve vinylové verzi. Po dvaceti letech jsme si řekli, abychom si ten sen splnili a měli tu "černou placku", se kterou je to jiný rituál. Při tom, jak desku nesete ke gramofonu a někdo doma například vysává, je to něco úplně jiného. Teď jsme si náš malý sen splnili a naši "černou desku" skutečně máme."

Název nového alba je inspirován místem ve Walesu, kde skupina naposledy natáčela. Rockfield, tak se jmenuje slavné studio, kde dříve natáčely celebrity jako Queen, Coldplay a další. Producentem je Greg Haver, s kterým Chinaski již v minulosti spolupracovali na písničkách jako Stížnost a Hlavolam. Proč se Chinaski rozhodli vytvořit celou jejich desku právě v Anglii?

Nahrávací studio Rockfield,  foto: YouTube
"My jsme od Nového roku u nového vydavatelství. Všichni vědí, co jsou Chinaski, buď je rádi mají nebo ne, ale už od nás nečekají žádné překvapení. Náš vydavatel nám navrhl, abychom nové album natočili v kolébce rock and rollu v Anglii. My jsme samozřejmě souhlasili. Minulé léto jsme odjeli do Anglie, kde nás prováděli po studiích a představovali nám různé producenty. My jsme si padli do ucha s Gregem Haverem, což je britský producent. S ním jsme natočili písničky Hlavolam a Stížnost, které se dobře vyvedly. Proto jsme se rozhodli přesvědčit Grega, aby s námi udělal celé album. Greg řekl: Ano, ale odvezu si vás z vašeho domácího prostředí. Ve Walesu je jedno studio, ve kterém budeme natáčet. Tam jsme se čtrnáct dní mohli věnovat celé dny naší tvorbě a myslím, že se to podařilo. Technologicky je to stejné jako u nás v Česku, ale to místo funguje. V tomto studiu natočila skupina Queen Bohemian Rhapsody, Black Sabbath Portishead nebo tu Oasis natočili Wonderwall. Naši novou desku jsme i podle studia pojmenovali."

Jsme ve věku, kdy máme rodinu, a to se na albu projevilo

Zajímalo mě, jaké je hlavní téma nebo klíčové slovo pro novou desku. V názvech písní se objevují slova jako Láska a Hvězdy, Doják, Dojemné nebo Víno, proto jsem se zeptala, zda tato slova nemají mezi sebou spojitost.

"Nejčastějšími slovy jsou láska, máma, táta, rodina. Všichni jsme nyní ve věku, kdy máme malé děti, jsme šťastně ženatí. To se v našem albu nejspíš projevilo. Žádné deprese a rozchody, ale to štěstí být na tomto světě a dělat věci, které nás baví. Dokonce jsme přemýšleli o jiném názvu vinylové desky. Rockfield znamená v překladu kamenné pole, tím pádem jsme přemýšleli o názvu Láska zraje na kamenném poli. Byl to skvělý zážitek. V Česku jsme natočili 8 desek, vyzkoušeli jsme různé vynikající producenty jako Radima Hladíka, Michala Dvořáka, Milana Cimfeho, ale je to stále ten místní "rybník". V Anglii to ale vypadá jinak a jsem rád za tuto příležitost. Byl to skvělý nápad od vydavatele, hlavně to, že nám celou akci sponzoroval. Snad se mu to vyplatilo."

Naposledy vydali v roce 2013 Chinaski album k 20 rokům existence kapely. 20 let v síti Best of, zde jsme mohli najít nejlepší hity od jejich začátků. Ještě předtím, v roce 2010, to byla deska Není na co čekat. Nové album ve vinylu teď vychází po pěti letech. Jak vznikaly písničky a co se za tu dobu změnilo?

"Písničky píšeme průběžně. Předposlední desku jsme vydali v roce 2010, ale tato deska "prolítla" bez zájmu. Nejspíš kvůli tomu, že na ní není žádný velký hit, který by společnost upoutal. Já tyto písničky mám rád a nemyslím si, že by byly špatné. Kapela nebyla tolik úspěšná po vydání tohoto alba, proto jsme měli pocit, že včas musíme zabrat a napsat pořádné songy. Myslím, že to dopadlo dobře. Chinaski by jinak začali stagnovat a hráli by se pouze ty nejznámější písně jako Dlouhej kouř, Klára a Tabáček. Bohužel by to nebyla po čase taková zábava."

Chinaski na festivalu Votvírák 2014,  foto: YouTube
Chinaski jezdí pravidelně na turné v České republice i zahraničí, můžeme je vidět na festivalech jako je Votvírák nebo Majáles. V roce 2014 vystoupili v pražské O2 areně. Na jaře je čeká mnoho koncertů. Některé z nich jsou už vyprodané.

"Na našem turné celá deska určitě zazní. Na akcích jako Majáles, aj. celá deska nezazní, ale víc jak polovina písniček ano. Chceme předvést něco nového. Nelze hrát jen dokola stejné písně."

Desku pokřtil Petr Janda z Olympicu

Petr Janda,  foto: Pejsek10,  CC BY 3.0
Dříve jsme si nedokázali představit, že se doba tak rychle začne měnit a technologie bude rapidně stoupat. Před pár lety nám připadal velký vynález CD, teď už ani ten nestačí v moderní době. Doba se ale vrací a opakuje. Vinylové verze svých alb vydalo ve 21. století úplné minimum autorů. Mezi ně patří třeba legendární Olympic. Proto si na křest desky Rockfield Chinaski přizvali jejího zpěváka Petra Jandu.

"V prosinci nám pokřtili CD Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou v Lucerna Music Baru. Přemýšleli jsme nad tím, kdo nám pokřtí vinyl. Říkali jsme si, která kapela v tomto státě prodala nejvíce vinylů. Nejspíše to byla kapela Olympic. My jsme na tom všichni vyrostli a máme to moc rádi. Je skvělé, jak hrají, a proto jsme zvolili "otce" českého rock and rollu Petra Jandu."

Kdy a kde se můžeme těšit na nejaktuálnější turné Chinaski?

"Turné začíná v polovině března. Pojedeme přibližně na 15 koncertů po okresních městech. Řekli jsme si, že neuděláme pouze dva koncerty například Praha a Brno, ale pojedeme do okresních měst. Navštívíme kulturní domy pro tisíc až dva tisíce lidí, kde nám to nejvíc "sluší". My přijedeme tentokrát za publikem, aby oni nemuseli jezdit za námi,"řekl frontman kapely Michal Malátný.