Chomutovští úředníci vymáhají dluhy

Dlužníci v severočeském Chomutově nemají na růžích ustláno. Před časem se sice zbavili exekutorů, tím však nezrušili exekuce jako takové. V úterý totiž pracovníci ekonomického odboru chomutovské radnice za asistence strážníků začali exekučně zabavovat movitý majetek dlužníků města.

Exekuce | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Město Chomutov přestalo využívat služeb najatých exekutorů. Stát podle primátorky Ivany Řápkové v pomoci s bojem proti nepřizpůsobivým a neplatičům selhal, na exekutory je vyvíjen enormní tlak a odstupují od spolupráce. Na stranu lidí porušujících zákony se postavil i ústecký krajský soud. A tak exekutory nahradili pracovníci magistrátu v tričkách s nápisem Správce daně. Exekuční tým má také k dispozici vlastního zámečníka. Navíc se pracovníci ekonomického odboru vydali s policisty do ulic. Soudní verdikt totiž magistrátu zakázal odebírat dávky přímo při jejich vyplácení na úřadě, a bylo třeba postup změnit, říká primátorka Řápková:

"Soud rozhodl velice šalamounsky - exekuce ponechal, ale zakázal je provádět v budově magistrátu. My to respektovat budeme, ale pokud člověka chytneme na ulici, tak nejsme schopni prokázat, zda tyto peníze jsou ze sociálních dávek či nikoliv. A navíc někteří z dlužníků vůbec neberou sociální dávky, mají příjem nám neznámo z jakých zdrojů. Jsou to samozřejmě například prostitutky, dealeři drog a podobně."

Mohou vůbec magistrátní úředníci vymáhat od občanů dluhy?

"My jako magistrát, pokud se jedná o daňové řízení, to jsou pokuty a poplatky, můžeme vystupovat v pozici exekutora. Jiná je například situace u vymáhání nájemného, tam tento způsob využít nemůžeme. Stát nám nepomáhá, exekutoři se bojí, musíme si pomoci sami a těmto lidem ukázat, že je budeme tak dlouho otravovat, budeme za nimi chodit úplně všude, aby si uvědomili, že musí platit," zdůrazňuje primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Nutno dodat, že vedení města posílilo odbor ekonomiky fyzicky zdatnými zaměstnanci, kteří jsou schopni práci v terénu vykonávat. Zabavovat budou nadále i peníze či movité věci dlužníků, kteří pobírají sociální dávky.

Michael Kocáb,  foto: ČTK
Podle ombudsmana Otakara Motejla si za situaci může město samo, když pokuty a daně nevymáhalo včas a dlužné poplatky nechalo narůst do současné výše. Přitom si muselo být vědomo, že po pěti letech budou promlčeny:

"Kdyby to průběžně dělali, tak dluhy nemohly narůst do takto astronomických nebo tvrzených částek. Jestli někomu dám pokutu 500 korun za to, že kopl do popelnice, tak bych se měl starat během čtrnáctí dnů, abych z něj těch 500 korun vyrazil."

Chomutov eviduje na 4 tisíce dlužníků, pohledávky přesáhly 240 milionů korun. Postup radnice ani tentokrát neušel ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi, který si myslí, že si primátorka Chomutova vybrala správnou cestu:

"Jestliže paní primátorka chce ty dluhy nějakým způsobem vybírat, tak si musí zvolit jeden ze způsobů, které umožňuje náš právní řád. Ona si vybrala ten námi dlouze navrhovaný vlastní exekuční titul, a to je v pořádku."

Exekuce budou podle primátorky časově neomezené, dlužníci s nimi musejí počítat minimálně jedenkrát týdně.