Chystá se první společná česko - slovenská nominace památky na Seznam UNESCO

I dnes pokračujeme v našem malém cyklu o českých památkách, které by mohly být v nejbližší době zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Michal Beneš z ministerstva kultury už v rozhovoru s Milenou Štráfeldovou představil Lázně Luhačovice. Jejich nominace je zatím nejdál. Dnes hovoří o další, tentokrát mezinárodní nominaci:

Archeologická nalezište u Mikulčic
"Tou druhou kauzou, která je poměrně daleko, kde se s UNESCO už také vyjednává, je společná nominace česko - slovenská. Na české straně jde o velkomoravské hradiště v Mikulčicích, resp. jeho jádro, a na slovenské straně o kostel sv. Margity v Kopčanech, což je pravděpodobně jediný stojící velkomoravský kostel. Je to vzdušnou čarou v podstatě dva kilometry přes řeku Moravu. Tam jsme ve stádiu, kdy byla odevzdána nominace a prošli jsme úspěšně prvním kolem jejího projednávání. Letos v červenci by se mělo rozhodnout, zda bude propuštěna do dalších čtení. Ta nominace je nesmírně zajímavá, byla by to jedna z velmi mála transnacionálních nominací v oblasti kultury. Navíc by šlo o první velkomoravskou památku, která by se na Seznamu světového dědictví ocitla. Je to důkaz vlivu Byzance na prostor střední Evropy. Myslím, že ta nominace by mohla být úspěšná."

V Mikulčicích tuším před rokem hořelo. Neohrozí následky požáru případné další vyjednávání o zápisu na Seznam UNESCO?

"To je otázka, která mne velmi trápí. Samotný fakt, že vyhořelo archeologické pracoviště, je tragédií, nehledě na zmařený lidský život. Problémem, který bude samozřejmě UNESCO nesmírně zajímat, je to, že při požáru vzala za své velmi podstatná část dokumentace z prvních průzkumů z 50. let. Vím, že určitě tato otázka padne. S tím souvisí samotná koncepce dalších archeologických průzkumů, protože když ztratíte informace o těch prvních, těžko můžete navazovat. To je problém číslo jedna. Druhý problém je jednoznačné rozhodnutí, kde bude stát a jak bude vypadat nové archeologické pracoviště v Mikulčicích. Tam by bylo třeba, pokud k expertíze ze strany UNESCO dojde, aby příslušné orgány měly už naprosto jasno, že archeologické pracoviště bude tam a tam a bude vypadat tak a tak. Za rok se myslím na tomto poli dal už udělat velký kus práce. To by se mělo vyjasnit. Samozřejmě, požár je požár, to UNESCO chápe, bude ale spíš chtít záruky, aby se nic takového neopakovalo."


Zítra náš cyklus uzavřeme další chystanou nominací. Na Seznam UNESCO by se mohl dostat i Národní hřebčín v Kladrubech s okolní krajinou.