Cibule dražší než pomeranče, zelenina v obchodech je drahá a nepomůže ani nová sklizeň

Foto: Couleur, Pixabay / CC0

Zelenina v Česku výrazně zdražila. Ceny základních zemědělských produktů jako jsou brambory, zelí a především cibule lámaly rekordy. A podle Zelinářské unie Čech a Moravy zeleninu nezlevní ani nová úroda. Viníkem je především sucho, kvůli kterému některé druhy vůbec nevyrostly a musí se dovážet. Úrodu ale ničí i choroby, hmyzí škůdci a přemnožení hlodavci.

Foto: Couleur,  Pixabay / CC0
Zákazníci v Česku si musí zvykat na situaci, kdy jsou typicky české zemědělské plodiny dražší než třeba exotické ovoce, které se k nám dováží i tisíce kilometrů. Například cena cibule, bez níž se česká kuchyně neobejde, patří mezi nejvíce rostoucí. Kilo začátkem července stálo i přes 40 korun, zatímco loni to bylo necelých 14 korun a brambory, které loni stály 18 korun, stojí nyní 30 korun.

Vysokou cenovou úroveň by měla korigovat zelenina z nové sklizně. Už teď je ale jasné, že nová úroda problém se zdražováním jen tak nevyřeší. Zemědělci musí bojovat nejen s nedostatkem srážek, ale i s hraboši a dalšími škůdci.

"Potom i nebývalý nástup chorob. To je podmíněno zase suchem, neúčinkují přípravky, které by měly rostliny ochránit. Doufali jsme, že s novou úrodou se podaří ceny snížit, protože ani nám není milé, že zákazníci musí kupovat českou zeleninu tak draho. Bohužel ale musíme potvrdit, že ceny nebudou klesat,"řekla Českému rozhlasu Alice Kouřilová ze zelinářské unie.

Podle unie není dokonce vyloučené, že by zelenina mohla letos ještě zdražit. Například cena brambor podle odborníků klesne až na podzim, kdy bývají vždy nejlevnější. Následně pak ale zase budou zdražovat s délkou doby, kdy budou na skladě.

Chybí sklady, roste dovoz

Foto: Werner Sidler,  Pixabay / CC0
Ceny zeleniny v Česku také závisí na cenové úrovni zahraničních trhů, protože tuzemská produkce zeleniny pokrývá zhruba jen 35 procent spotřeby Česka. Zbytek se dováží. Jen za prvních pět měsíců letošního roku obchodníci do Česka dovezli ovoce a zeleninu za víc než 19 miliard korun. Což je asi o miliardu víc než loni. Třeba dovozy brambor vzrostly meziročně skoro o 160 procent.

Problémem je podle zelinářské unie nedostatek skladovacích prostor v Česku. Hlavně klimatizovaných, kde by se zelenina dala uskladnit celoročně, aniž by ztrácela na kvalitě. Jenže takové objekty jsou drahé. Proto je Česko v době skladové sezony zcela závislé na dovozu.

Cenu zeleniny výrazně ovlivňují i obchodní řetězce. Například zatímco zemědělci ještě v červnu prodávali kilo brambor v průměru za 7 korun, v obchodech stálo o více než 20 korun víc. Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy totiž o ceně a původu zboží často rozhodují právě řetězce, které mají zahraniční vlastníky.

„Velké řetězce mají v mnoha případech své dodavatele pro vícero zemí a velmi často preferují právě dovoz od těchto centrálních dodavatelů na úkor toho, aby kupovali ty komodity od českých dodavatelů," uvedl.

Podle zelinářské unie se navíc množí případy, kdy obchodníci odmítají zeleninu od českých pěstitelů nakupovat. Neodpovídá totiž jejich požadavkům na vzhled.

Ze statistik vyplývá, že nejvíce zeleniny je do Česka dováženo z Nizozemska, Španělska, Polska, Německa a Itálie. Z Nizozemska a Španělska pocházejí hlavně rajčata, salátové okurky, papriky, česnek, mrkev či cibule. Polské firmy na tuzemský trh dodávají cibuli, hlávkové zelí, salátovou řepu, ředkvičky, květák a kedlubny. A je možné, že přibyde i dovoz brambor. Jejich pěstitelů v Česku totiž ubývá. Kvůli tlaku zahraniční konkurence řada farmářů snižuje plochy osázené bramborami.